Русия започна ударите в Сирия
Русия започна ударите в Сирия / БГНЕС, архив

Русия нанесе първите си въздушни удари в Сирия. До атаките по позиции на "Ислямска държава" до град Хомс се стигна след като часове по-рано горната камара на руския парламент единодушно разреши на президента Владимир Путин да използва въоръжените сили на Русия зад граница. Действията идват в отговор на молба за военна помощ на сирийския президент Башар Асад.

В Сирия Русия ще използва само своите военновъздушни сили в борбата срещу „Ислямска държава", обясни ръководителят на администрацията на руския президент Сергей Иванов.

Путин: За да се справим с терористите, трябва да действаме изпреварващо

„Съветът на Федерацията единодушно подкрепи президента Путин - 162 гласа за, без против и въздържали се. Става дума изцяло за националните интереси на Русия. Целесъобразно е да се сблъскаме с тази цел по-далеч от Русия, а не когато тя дойде при нас. Военната цел на операцията е единствено да се подкрепят от въздуха сирийските въоръжени сили в борбата им срещу "Ислямска държава", изключено е използването на сухопътни войски. Тази операция, разбира се, не може да продължава безкрайно и е ограничена по време", поясни Сергей Иванов.

Путин получи разрешение да използва руски военни сили в Сирия

Часове по-късно Русия нанесе първите въздушни удари в Сирия. Информацията дойде от висш американски представител, цитиран от Си Ен Ен. Американски медии съобщават, че руски официални лица са поискали от САЩ да прибере самолетите си от въздушното пространство на Сирия.

С какви самолети участва Русия във военната операция в Сирия?

Междувременно обаче американското посолство в Москва съобщава, че не разполага с информация, според която Русия да се обърнала с такова искане към Вашингтон.

От Вашингтон обявиха, че американските операции продължават, както са планирани.

Русия и САЩ се разминаха и в посочените цели за военните действия в Сирия. Според Москва освен борба с тероризма, трябва да се поддържат и силите на президента Башар Асад. От Вашингтон обаче посочват, че "целта на полетите трябва да е "Ислямска държава", а не да се защитава режимът на Асад".