Путин получи разрешение да използва руски военни сили в Сирия
Путин получи разрешение да използва руски военни сили в Сирия / БГНЕС

Съветът на федерацията - горната камара на руския парламент, разреши на президента Владимир Путин да бъдат използвани в Сирия въоръжени сили на Русия. Това заяви пред журналисти ръководителят на кремълската администрация Сергей Иванов, предаде ТАСС.

Съветът единодушно подкрепи предложението на държавния глава, отбеляза Иванов. Вече са взети решения по повод всички социални и финансови въпроси по осигуряването на съответния контингент от руските Военновъздушни сили, добави той.

Башар Асад е поискал военна помощ от Русия

Русия ще използва в Сирия само своите ВВС по молба на сирийския президент Башар Асад - "военната цел на операцията е единствено да се подкрепят от въздуха сирийските въоръжени сили в борбата им срещу "Ислямска държава", използването на /руските/ въоръжени сили на сухопътния театър на военните действия е изключено, уточни Иванов.

Путин готов да действа сам срещу „Ислямска държава"

Операцията е ограничена по време, използваните видове оръжия не се огласяват, допълни шефът на президентската администрация.

"Не става дума да се постигнат някакви външнополитически цели и да бъдат задоволени някакви амбиции, в което редовно ни обвиняват. Става дума единствено за националните интереси на Руската федерация", подчерта той. Всички партньори и съюзници на Русия ще бъдат информирани за решението още днес, а по линия на военните ведомства вероятно ще им бъде изпратена и "специфична информация", увери висшият служител.

Русия рискува в Сирия, засилвайки военната си намеса

Иванов обърна внимание, че гражданите на Русия и на държавите от ОНД, които се присъединяват към терористичната групировка "Ислямска държава", стават все повече "с всеки ден и час" и вече са "хиляди". Част от тях вече са се завърнали в Русия, ще се върнат и други, затова е "целесъобразно да се действа превантивно (. . .), по далечните граници", без да се изчаква връщането им, каза руският представител.

Руското министерство на отбраната съобщи, че наскоро създаденият център в Багдад помага за координирането на въздушните удари и сухопътните войски в Сирия, предаде Интерфакс, цитирана от Ройтерс.

Асошиейтед прес предаде, че през изминалата нощ Путин е имал в резиденцията си заседание с Руския съвет за сигурност, посветено на тероризма и екстремизма.

Парламентът прекъсна предаването на живо на заседанието, на което взе решението за използване на руски войски в Сирия. Руската опозиция беше озадачена от искането на Кремъл и начина, по който стана гласуването, допълва АП. "Фактът, че Съветът на федерацията обсъди изпращането на войски в чужбина при закрити врати изглежда противоконституционен", коментира опозиционният лидер Алексей Навални в Туитър. "Може би ще изпращат да се бият там собствените си внуци?"

Междувременно стана ясно, че Франция е започнала наказателно разследване за престъпления срещу човечеството, извършени от режима на Башар Асад в периода 2011-2013 г., уточни Франс прес. Предварителното разследване е започнало на 15 септември и се основава на показанията на бивш фотограф на сирийската военна полиция, избягал от Сирия през 2013 г.

Източник: БТА