Башар Асад е поискал военна помощ от Русия
Башар Асад е поискал военна помощ от Русия / БГНЕС

Сирийският президент Башар Асад се е обърнал към Русия с молба за военна помощ, съобщи шефът на кремълската администрация Сергей Иванов, цитиран от ТАСС.

Башар ал Асад е писал на руския си колега Владимир Путин по въпроса, предаде Ройтерс, като цитира изявление на сирийското президентство.

"Всяко увеличаване на руската военна подкрепа за Сирия е ставало и ще става в резултат на искане на сирийската държава", се подчертава в текста.

Сирийското президентство обръща внимание, че молбата на страната до Русия се основава на международното право и споразумения между двете държави. Тя има за цел да защити техните интереси и да гарантира териториалната им цялост, се обяснява в изявлението.

Москва отговори положително, като тази сутрин Съветът на федерацията, горната камара на руския парламент, единодушно разреши на руските въоръжени сили да участват в операции в Сирия.

Сирийски военен представител определи решението на Русия като положително и "нещо естествено между държави съюзници и приятели", предаде Франс прес. "Днес започна практичен и сериозен демарш за слагане на край на рака, който се разпространява в света, и за съкращаване на сроковете за неговото елиминиране", коментира той пред АФП, визирайки "Ислямска държава".

Цитираният източник обясни, че сътрудничеството между Сирия и Русия в борбата срещу ИД ще "се разшири, за да включи области като разузнаването, търсенето на информация и определянето на мишени според нуждите на терен". "Руската инициатива е апогеят на една непрекъсната и стара координация между двете страни", допълни сирийският военен представител.

Само подкрепата за Асад ще реши кризата в Сирия, убеден е Путин

Русия ще използва в Сирия само своите ВВС по молба на сирийския президент Башар Асад - "военната цел на операцията е единствено да се подкрепят от въздуха сирийските въоръжени сили в борбата им срещу "Ислямска държава", използването на /руските/ въоръжени сили на сухопътния театър на военните действия е изключено, уточни Иванов. Операцията е ограничена по време, използваните видове оръжия не се огласяват, допълни шефът на президентската администрация.

Путин получи разрешение да използва руски военни сили в Сирия

Междувременно стана ясно, че Франция е започнала наказателно разследване за престъпления срещу човечеството, извършени от режима на Башар Асад в периода 2011-2013 г., уточни Франс прес. По-рано днес агенцията съобщи, че разследването е за военни престъпления.

Предварителното разследване е започнало на 15 септември и се основава на показанията на бивш фотограф на сирийската военна полиция, избягал от Сирия през 2013 г. Той има 55 000 снимки на тела на хора, починали от мъчения, съобщи френската прокуратура.

От съобщението не става ясно кой може да бъде обвинен и дали френски следователи ще пътуват до Сирия, посочва Асошиейтед прес и припомня, че Франция е твърд противник на президента Башар Асад.

Източник: БТА