С какви самолети участва Русия във военната операция в Сирия?
С какви самолети участва Русия във военната операция в Сирия? / ThinkStock/Getty Images

Само Русия ще участва в борбата в Сирия срещу "Ислямска държава" на законни основания, заяви прессекретарят на президента Владимир Путин Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС. Песков се аргументира, че провеждането на такива операции е възможно само на базата на резолюция на Съвета за сигурност на ООН или по молба на законните власти в съответната държава.

Путин получи разрешение да използва руски военни сили в Сирия

По-рано днес ръководителят на администрацията на Кремъл Сергей Иванов съобщи, че сирийският президент Башар ал Асад се е обърнал към Русия с искане да му окаже военна помощ в борбата с терористите от ИД. Москва отговори положително, като тази сутрин Съветът на Федерацията, горната камара на руския парламент, единодушно разреши на руските въоръжени сили да участват в операции в Сирия.

Песков подчерта, че Русия ще се намеси изключително за целите на борбата с тероризма. "Става въпрос за борба с тероризма. Задачата на операцията е борба с тероризма и поддръжка на Сирия в борбата с тероризма и екстремизма".

Адмирал Владимир Комоедов, председател на комитета по отбрана към Държавната дума, долната камара на руския парламент, обяви с какви самолети може да участват руските въоръжени сили в операцията в Сирия, предаде ТАСС.

Той изброи щурмови (по-конкретно Су-25) и разузнавателни самолети, изтребител-бомбардировачи и хеликоптери.

Русия няма да участва в сухопътна операция в Сирия

Попитан защо е взето решение за въздушна операция, Комоедов отговори, че на първо място такива мисии са съпровождани с минимален брой жертви, на второ - "Ислямска държава" не разполага със система за противовъздушна отбрана, и на трето - авиацията е ефективно средство за нанасяне на поражения, ако бъде използвана грамотно, особено над пустинна територия. Той заяви, че Русия ще има нужда от сухопътни сили в Сирия, за да охраняват руските военновъздушни бази, използвани за операции в тази страна, както и руските военни съветници и други.

Не е необходимо да прехвърляме военноморски сили в Сирия, тъй като там вече е постоянно базирана група руски кораби, отбеляза председателят на комитет по отбрана към Държавната дума.

Източник: БТА