Филм ще учи ромите как работи местната власт (ВИДЕО)
Филм ще учи ромите как работи местната власт (ВИДЕО) / снимка: Дарик Варна, архив

Информационно-образователен филм за работата на работата на местната и регионални власти ще бъде прожектиран пред ромската общност на Варна. Прожекциите ще са на открито в следващите 4 дни, като големият екран ще бъде разположен последователно в село Каменар,,„Максуда", „Владиславово" и „Аспарухово".

Във филма чрез интервюта участват председателят на Общинския съвет Иван Луков, секретарят на общината Нора Момчева, шефът на дирекция „Образование и младежки дейности" Лиляна Христова, зам.-областният управител Кристиян Богоев, кметът на район „Владислав Варнчнечик" Неделчо Михайлов, зам.-председателят на Общинската избирателна комисия Мария Тодорова, ексдепутатът и бивш общински председател Борислав Гуцанов, младежи, които са били кмет и председател на Общински съвет в инициативата „За един ден".

Филмът е с продължителност от 50 минути. Заснет е по проект „Създаване на устойчив механизъм за участие на младите хора в процеса на вземане на решения на местно и регионално ниво". Проектът се финансира в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г., на сдружение „Форум Гражданско Общество" Варна.

Ромитеще бъдат запознати с функционирането на общинската власт и областната управа. Проследява се механизмът на вземане на решения, от внасяне на предложения в постоянните комисии до решенията на Общински съвет и изпълнението им от кмета и общинската администрация. Обръща се внимание и на ролята на областния управител в цялостния процес и възможностите за влияние върху взетите решения, изпълнение на държавната политика на местно и регионално ниво от страна на областния управител.

Преди прожекциите доброволци ще разпространяват плакати и флаери на ключови локации в съответните райони. Целта е на всяка една от прожекциите в ромските райони да присъстват минимум 200 души. Чрез горепосочените дейности се цели популяризиране и детайлно запознаване с дейността на местна и регионална власт сред младежката общност. Повишаване на гражданската активност сред ромите и осъзнаване на правата и задълженията им. Приобщаване и ангажиране на вниманието им към обществените процеси.

Графикът на четири прожекции на открито е следният:

село Каменар - от 19:30 часа на 25 септември. - в зелената площ зад училището

район „Младост" - "Максуда" - от 19:30 часа на 26 септември - в градинката на ул. „Д-р Иван Селемински"

район „Владислав Варненчик" - от 19:30 часа на 27 септември  - на ул. „Боян Илиев" - паркинга

район „Аспарухово" - от 19:30 часа на 28 септември - в градинката на ул. „Балкапан" №2