Мигранти се сбиха на гара в Хърватия
Мигранти се сбиха на гара в Хърватия / снимка: БГНЕС

Две групи мигранти се сбиха на гарата на хърватския град Бели Манастир, където хиляди се опитват да се качат на автобуси или влакове към Загреб. Те са се замеряли с камъни и шишета като дори се наложило да се намеси полицията.

Според неофициална информация снощи група от 200 човека от Бели Манастир се е опитала да влезе на територията на Унгария, но е била спряна от унгарската полиция, която дори стигнала до употреба на сила.

В същото време външният министър на Унгария Петер Сийярто обвини Хърватия, че с действията си кара мигрантите да нарушават закона като пробиват незаконно унгарската граница.

„Вместо да уважават действащия закон в ЕС, те (Хърватия) окуражават масите да нарушават закона, защото нелегалното пресичане на границата е нарушение на закона”, каза Сийярто. Той направи своето изказване от сръбската столица Белград, където проведе разговори със сръбския си колега Ивица Дачич и вътрешния министър Небойша Стефанович.

По-рано днес Загреб започна транспортирането на стотици мигранти към унгарската граница, тъй като страната вече няма капацитета да се справя с притока на хора на своя територия. 

„В момента хърватското правителство транспортира имигранти - в нарушение на закона в сила в ЕС, към унгарската граница, вместо да им дава място, където да отседнат и да се погрижи за нуждите им”, посочи още той.

Източник: БГНЕС