Депутати отправиха питане до КС за промените в Конституцията
Депутати отправиха питане до КС за промените в Конституцията / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Депутати от няколко парламентарни сили внесоха в деловодството на Конституционния съд искане за тълкуване на две норми от Конституцията, свързани с промените в основния закон, внесени преди дни в парламента от 180 народни представители.

Председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов от ГЕРБ обясни, че искат тълкуване на въпроса дали ще представлява промяна на формата на държавно управление разделянето на Висшия съдебен съвет на две колегии, които самостоятелно да решават кадровите въпроси, а пленумът на ВСС да решава общите и принципни въпроси.

Вторият въпрос, по който настояват Конституционният съд да се произнесе, е каква е числеността и разпределението по квоти в двете колегии на ВСС.

В новия проект се запазват квотите, както в първия вариант: в съдийската колегия съотношението е 8:5 - 8 съдии се избират от магистратите, а 5 - от парламента. В прокурорската колегия пропорцията е 6:6. Един от компромисите е, че гласуването във ВСС ще бъде тайно.

Заедно с Данаил Кирилов бяха и депутатът от Патриотичния фронт Емил Димитров-Ревизоро, реформаторът Борислав Великов, Красимира Ковачка от БДЦ и Станислав Анастасов от ДПС.