Евтанизират болните от бруцелоза кози в Рила
Евтанизират болните от бруцелоза кози в Рила / снимка: БГНЕС, архив
Евтанизират болните от бруцелоза кози в Рила
81208
Евтанизират болните от бруцелоза кози в Рила
  • Евтанизират болните от бруцелоза кози в Рила

Българската агенция по безопасност на храните предприе мерки за ограничаване заболяването бруцелоза по животните.

Ще бъде извършено евтаназирането на 15-те заболели от бруцелоза кози в град Рила, съобщи по време на Областна епизоолтична комисия д-р Емил Гъгнев, началник отдел по здравеопазване в Областна дирекция по безопасност на храните-Кюстендил.

Ще бъде извършена дезинфекция на дворовете, помещенията, инвентара, амуницията и торищата в животновъдните обекти с болни животни. БАБХ ще извърши серологично изследване на всички животни, отглеждани в град Рила.

Забранява се придвижването и клането на животни в и от града. Прави се епизоотично проучване за установяване на източника на инфекцията. Извършва се инвентаризация на всички животни на територията на Областна дирекция по безопасност на храните Кюстендил и проследяване на придвижването на животните от началото на годината досега.

Заболяването е зооноза (предава се от животни на хора). Хората могат да се заразят чрез контакт с болно животно и при консумация на сурово мляко или не добре термично обработено месо.

Огнище на бруцелоза бе открито в град Рила. Положтелни резултати са дали 15 кози от три стопанства в града. Поводът за изследванията е регистриран случай на един заболял човек от бруцелоза.