Десетите Празници в Долината на тракийските царе започват в края на август
Десетите Празници в Долината на тракийските царе започват в края на август / Община Казанлък

На 28, 29 и 30 август 2015 т. в Казанлък ще се състоят 10-те Празници в Долината на тракийските царе, които се превърнаха в утвърдена емблема на културния живот в Казанлък.

Официалното откриване на Празниците ще се състои на 28 август от 20.30 часа на пл. „Севтополис". То включва традиционното връчване на наградата „Проф. Александър Фол" за 2015. За първи път наградата е връчена през 2005-а година, по време на първото издание на Празниците в Долината на тракийските царе. Призът „Проф. Александър Фол" е учреден с решение на тогавашния Общински съвет в Казанлък.

Церемонията дава старт на поредица от атрактивни културни събития, научни форуми и експозиции, които превръщат Казанлък в желана туристическа дестинация.

Емблематично събитие за Празниците в Долината на тракийските царе е международната научна конференция на учени, работещи в областта на тракологията, под наслов „Проблеми и изследвания на тракийската култура". Научен форум на археолози, траколози, учени и експерти, работещи в областта на тракологията. Форумът по традиция се съпътства от поредица прояви като дискусии, изложби и опознавателни туристически турове.

В програмата на празниците е включен „Панаир на тракийските занаяти", който е една арт среща на местни творци. Атрактивното изложение събира майстори на различни сувенири и древни тракийски накити, керамика и кожарство, които с всяка изминала година стават все повече с изключително оригинални творчески интерпретации за отношението към естетиката и красивото на траките. Панаирът се провежда на емблематичната за Казанлък улица „Искра"- предпочитано място за актьори, творци, туристи и приятели на Казанлък.

„По стъпките на траките" - екопоход до Мегалита край Бузовград и възстановка на тракийски ритуал е един от новите моменти в празничната програма, посветена на тракийската култура.

Мегалитът е сред култовите места за посещение в Долината на траките. Според древни тракийски предания се счита, че е Врата към Отвъдното. Култово място за траките, съхранило и част от праха на най- ревностния изследовател на тракийската култура и обредност проф. Александър Фол. Скалното образувание се намира на около 40 минути път от центъра на Бузовград. Пътят към него е живописен, пръснат между тесни горски пътеки и скални предизвикателства. Уникалният и мистичен тракийски ритуал, който по традиция се възпроизвежда от самодейци от Народно читалище „Любен Каравелов" в Бузовград, представлява своеобразна възхвала на култа към Богинята Майка и небесните дарове, почитани от траките. По време на екопохода ще могат да се наблюдават още тракийски ритуали, реализирани от Общински театър „Любомир Кабакчиев" и да се чуят песните на Трио „Калина".

В рамките на Празниците тази година ще се проведе Първият джаз фестивал в Долината на тракийските царе. Идеята за джаз форума е на известната певица Надя Тончева - от квартет „Траяна" и настоящ преподавател по поп музика в музикалното училище „Христина Морфова" в Стара Загора. Музикалното събитие ще се реализира със съдействието и финансовата помощ на Община Казанлък и на местни спомоществователи, любители на стойностната музика. В трите фестивални вечери - на 28-30 август, в централната част на Казанлък свои концерти ще изнесат известни музиканти като Ангел Заберски- син и неговото трио, Васил Петров, самата Надя Тончева със своя формация, Стоян Янкулов- Стунджи- барабани, казанлъчанинът Борислав Ясенов - флейта и още популярни изпълнители.

,,Артфест мултимедия"- творческа интерпретация от фотограф-художници на забележителностите на региона, е своеобразна документална филмова следа във времето за Долината на тракийските царе и мистиката на този край. Творческо предизвикателство за фотограф-художници, актьори и документалисти от цялата страна, да покажат с различни техники своите творчески интерпретации на забележителности от Долината на тракийските царе.

В празниците могат да се видят още интересни събития като „Тракийски стан" - демонстрация на тракийски бойни изкуства; бодиарт ,,Тракийски мотиви от Долината на розите"; ревю на тракийско облекло с дегустация на вино; анимации за деца в Долината на траките.