Представят античния Алмус
Представят античния Алмус / Валери Стоичков

В Историческия музей на град Лом на 14 юни е открита изложба, която представя находки от археологически проучвания на античната крепост Алмус. След прекъсване от четвърт век, през юни и юли 2015 г. в древното укрепление се провеждат спасителни разкопки.

Експозицията включва артефакти от изследвания на Западната крепостна стена на Алмус като мраморна глава на Херакъл, части от оброчни плочки на бог Митра, стъклени и глинени съдове от римската и късноантичната епоха. Заедно с представителните предмети от предишни проучвания, посетителите на музея имат възможност да се докоснат до находки, открити при спасителните разкопки от тази година.

Изложбата в централната зала на Историческия музей може да бъде посетена до есента. На 24 септември се отбелязват 90 години от създаването на Археологическото дружество „Алмус" и основаването на музея в дунавския град.

Представят античния Алмус
netinfo

 

Проф. д.и.н. Румен Иванов - консултант на разкопките, при откриването на изложбата

Almus е разположен на десния бряг на р. Дунав, при устието на р. Лом. Името се споменава от античните автори и фигурира в Певтингеровата карта и Пътеводителя на император Антонин. Според Списъка на служебните рангове, известен като Notitia Dignitatum, Orientis през втората половина на IV в., в Almus квартирува отряд стаблезийски конници (equitum Stablesianorum). Йорданес (VI в.) съобщава, че племенниците на Атила Еменцур и Улциндур превземат Oescus, Utus и Almus. Според Прокопий Almus е стеснен и направен непревземаем за неприятелите при император Юстиниан (527-565).

Името Almus се открива и в картите на европейски картографи от XVI до XIX в. През XVII в. италианският пътешественик граф Луиджи Марсили, пътувал по голямата европейска река, обозначава fluvius (река) Лом върху карта на неговите експедиции.

Almus попада във фокуса на модерния научен интерес след посещение на Феликс Каниц в Лом през 1864 г. и неговия труд „Дунавска България и Балканът". Подробни данни за античния Almus се съдържат в „История на града Лом и Ломска околия" от Димитър Маринов.

Пионерите на българската археология Вацлав Добруски, Борис Дякович, Иван Бассанович също обръщат внимание на впечатляващите руини при устието на р. Лом. През септември 1925 г. в Лом се създава Археологическо дружество и музей „Алмус", което си поставя амбициозната задача да събира и изследва руините на кастела. Следват публикации на епиграфски паметници и отделни находки от Богдан Филов и Иван Велков, Борис Геров.

През 1966 г. Атанас Милчев и Трайко Филипов съобщават за римски гробници, открити при строежа на поликлиника. Първите редовни археологически разкопки се провеждат през периода 1986 - 1990 г. Тогава са разкрити 70 м. от Западната крепостна стена. Установява се, че планът на кастела е неправилен петоъгълник, а неговата приблизителна площ е 41 хектара. Фортификацията на Almus датира от края на III или началото на IV в. (между управлението на императорите Диоклециан и Константин).

Наред с находки от античната и късноримската епоха, археологическите проучвания разкриват следи от обитаване на хълма през ранното средновековие. При разкопките са открити и византийски фолиси (корубести монети) от времето на Второто българско царство, както и множество материали, свързани с късно османския и съвременния период.

При извършване на авариен ремонт на канализация, в първите дни на март 2015 г., строители попадат на структура върху предполагаемото трасе на Западната крепостна стена и Западната порта на Almus. След намесата на Инспектората по опазване на културното наследство започват спасителни археологически разкопки. Предварителният анализ на археологическите данни в голяма степен потвърждава първоначалното предположение, че са засегнати структури, свързани със Западната порта на Almus. Разкрита е част от северното лице на Западната порта, която през късно османския период е стеснена и преустроена.

Проучването е затруднено от многократни съвременни интервенции за подземни електропроводи от втората половина на ХХ в. до 2011 г.. Въпреки значителните препятствия, в хода на теренните изследвания са събрани данни, които потвърждават констатация, че Западната крепостна стена вероятно е изградена във времето на Първата Тетрархия (края на III в.), според откритите печати на Първа и Втора кохорта от Пети Македонски легион върху строителна керамика.

За един по-цялостен и детайлен поглед към следите от живот в античния Almus е необходимо проучванията да продължат, а откритите части от Западната крепостна стена и порта на Almus да се експонират и социализират в съвременна градска среда.