Новият директор на шуменската полиция Ялчън Расим с амбиция да върне доверието на гражданите
Новият директор на шуменската полиция Ялчън Расим с амбиция да върне доверието на гражданите / netinfo

„Ще работя с една единствена цел - изграждането на модерна институция в услуга на обществото. Трябва да върнем доверието на гражданите в нас", каза по време на представянето си пред медиите днес новият директор на ОД на МВР-Шумен Ялчън Расим.

Той е започнал работа в системата на МВР през 2003 г. като разузнавач в Районното управление в Каолиново. През 2010 г. е назначен за началник на РУ-Каолиново. През 2013-2014 г. е бил началник на РУ-Нови пазар, след което отново е назначен за началник на управлението в Каолиново.

Роден е на 7 април 1970 г. Завършил е средното си образование в Техникум по електротехника във Варна. Изучавал е „Турска филология" в Шуменския университет. Следдипломната си квалификация е получил в Националната спортна академия в София. Работил е и като учител по физическо възпитание, а през 1999 г. става кмет на родното си село Наум. Семеен, с едно дете - студент по архитектура в София.

По думите на Ялчън Расим назначението му не бива да се политизира. „Имаше обявен конкурс, аз кандидатствах, явихме сме двамата с досегашния директор Илиян Николов и го спечелих" обясни той и допълни: „Оставете ме да си свърша работата и ще се убедите".

По време на днешната пресконференция той изнесе и данните от отчет-анализа за работата на областната дирекция през първите шест месеца на година. Според статистиката регистрираните криминални престъпления през периода са 984, или с близо 8 % по-малко в сравнение с миналата година. Завишение с над 100 % обаче се наблюдава при грабежите. До момента регистрираните грабежи са 15, при 6 за миналата година. Ръст има и при телефонните измами - 37, при 27 за миналата година, както и при пътните инциденти, където са регистрирани с близо 20 повече в сравнение със същия период на 2014 г.