Оправят неравности по магистрала „Марица с държавни пари, строителят фалирал
Оправят неравности по магистрала „Марица с държавни пари, строителят фалирал / снимка: БГНЕС
Оправят неравности по магистрала „Марица" с държавни пари, строителят фалирал
80704
Оправят неравности по магистрала „Марица" с държавни пари, строителят фалирал
  • Оправят неравности по магистрала „Марица" с държавни пари, строителят фалирал

Българският данъкоплатец ще плаща ремонта на магистрала, построена некачествено от две фалирали фирми. За пореден път се налага да се правят текущи ремонти на старите участъци на магистрала "Марица", строени през 2007 година. Причината - пропуски в изпълнението, за които се е знаело още по време на строежа каза шефът на пътната агенция Лазар Лазаров. Той обаче не можа да отговори на въпроса защо не са предприети мерки по отстраняване на проблемите по време на гаранционния срок на магистралата.

За пореден път пътната агенция ще отстранява с бюджетни средства неравности по старите участъци на магистрала "Марица". Това се случва, въпреки че още през 2007 година по време на строителството на магистралата между Харманли и Любимец става ясно, че има проблем в изпълнението, каза Лазар Лазаров. „Сместа, която е положена там, не отговаря на температурните изисквания за този регион и в момента, в който се стопли времето и започнат големите жеги, асфалтът започва да се нагъва от тежкото движение", каза Лазаров. На въпрос, защо този проблем не е решен навреме, Лазаров, препрати за отговор към отговорните по темата през 2007 година. Има хиляда доклада, че там има некачествено изпълнение, но не е отстранено, обясни той.

Отговорност трябва да носи строителят, който обаче е фалирал към днешна дата, каза Лазаров. „Фирмата „Пътни строежи" я няма, фалирала е", лаконичен бе Лазаров.

Въпреки че за проблемите се е знаело още по време на строителството, не са предприети мерки за отстраняването им в гаранционния срок на магистралата, когато ремонтът би бил за сметка на строителя. Сега отстраняването на всички неравности се плаща с пари на данъкоплатците.

„Ние ще направим текущ ремонт. Надяваме се да не се появят нови, но никой не може да гарантира. Има опасност да се появят нови такива места, които пак ще бъдат ремонтирани и пак ще се изкърпват", коментира Лазаров.

За да няма повече проблеми в този участък е необходима пълна реконструкция, за която пътната агенция няма пари към момента.