Д-р Дариткова: Пациентът да не се превърта през клинични пътеки, а с тях да се дава здраве
Д-р Дариткова: Пациентът да не се превърта през клинични пътеки, а с тях да се дава здраве / снимка: БГНЕС, архив
Д-р Дариткова: Пациентът да не се превърта през клинични пътеки, а с тях да се дава здраве
80219
Д-р Дариткова: Пациентът да не се превърта през клинични пътеки, а с тях да се дава здраве
  • Д-р Дариткова: Пациентът да не се превърта през клинични пътеки, а с тях да се дава здраве

Не трябва да се поставят на колене работещите болници, които поемат тежката патология и от които се определя структурата на здравеопазването в България. Това коментира в интервю за Дарик председателят на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова.

Тя подчерта, че комисията следи внимателно разговорите между НЗОК и БЛС за евентуалното намаляване на цените на клиничните пътеки в болниците, заради очертаващия се дефицит.

Според Дариткова трябва да се върви към комплексната диагноза и лечение. Не е била обаче достатъчно обяснена идеята на здравния министър за сливането на болници и приобщаването на онко- и психодиспансерите към общинските лечебни заведения. Не е бил добре мотивиран и механизмът за обединяването на администрацията на девет от столичните болници, както и създаването на „гражданско дружество” за целта.

Д-р Дариткова определи като емоционални изказванията на здравния министър, че ще освобождава директори на болници, несъгласни с идеята за сливане.

Според нея диалогът е полезен и стъпка в тази посока е „Партньорство за здраве” - структурата към Министерския съвет, където ще се обсъждат планираните законодателни промени с участието на всички заинтересовани страни.

„Няма защо да се притесняват тези, които имат критично отношение към някои от промените - трябва да се чуят всички мнения и да се намери най-доброто решение”, коментира още председателят на здравната комисия. И подчерта, че парламентарната комисия е мястото, където без страх могат да бъдат представени и чути всички позиции.

Цялото интервю с д-р Дариткова слушайте на Radio.Dariknews.bg