Работният проект на Пречиствателната станция за питейни води на Шумен ще е готов до края на годината
Работният проект на Пречиствателната станция за питейни води на Шумен ще е готов до края на годината / netinfo

Главният секретар на Асоциацията по ВиК в област Шумен Павел Станков участва в първото заседание на Техническия експертен съвет за оценка на идейния проект за Пречиствателна станция за питейни води за град Шумен, което се проведе в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Участие в работата на съвета са взели и управителят на ВиК-Шумен Светлозар Дамянов, кметът на община Шумен Красимир Костов, заместник-кметът Иван Йонков, експерти от МРРБ и от водния сектор.

Участниците в заседанието са се обединили около становището Пречиствателната станция за питейни води да бъде ситуирана до Помпена станция „1300" до квартал Дивдядово, което би позволило изграждането на съоръжението максимално бързо и без сериозни допълнителни разходи. В хода на дискусията са направени редица уточнения и е взето решение експертите да представят своите становища за промени в проекта. След като бъдат направени корекциите, до средата на месец юни ще се проведе ново заседание на Техническия експертен съвет, на което проектът ще бъде приет.

Категоричното желание на Министерството на регионалното развитие и благоустройството е до края на тази година да бъде изработен и работен проект на Пречиствателната станция за питейни води за град Шумен, което ще даде възможност за кандидатстване за финансиране по европейските програми и разрешаване на дългогодишния проблем с качеството на питейната вода.

Средствата в размер на 400 000 лв. за изработване на работен проект за Пречиствателна станция за питейни води за Шумен бяха осигурени от Министерството на регионалното развитие и благоустройството след разговори на областния управител Донка Иванова и народния представител Любомир Христов с министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. След срещата МРРБ обяви Пречиствателната станция за питейни води за приоритетен обект и стана ясно, че държавата ще защити пред Европейската комисия нуждата от финансиране на безусловно необходими за страната ни обекти, какъвто е и Пречиствателната станция за питейни води за Шумен.

Паралелно с това в търсене на допълнителни възможности и интегриран подход при решаване на проблемите с качеството на питейната вода, след среща на областния управител Донка Иванова и народния представител Любомир Христов с министъра на околната среда и водите Ивелина Василева, бяха одобрени средства за община Шумен от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда за техническа помощ в размер на 509 000 лв. за проектиране на довеждащия водопровод от язовир Тича.