Показват играчки от древността на 1 юни в Шумен
Показват играчки от древността на 1 юни в Шумен / netinfo

„Знаеш ли тази игра? Игри и играчки от древността" е изложбата, която експонира Регионалният исторически музей в Шумен като жест към децата на града в Деня на детето 1 юни.

Тя ще бъде открита на празничния 1 юни в 10:00 часа сутринта, като ще остане в Шуменския музей до края на лятото. На 1 юни входът в експозицията на музея и в къщите музеи за децата е безплатен.

Изложбата е инициатива на Националния археологически институт с музей при БАН, София, с куратор - младия археолог Наталия Иванова. Включени са експонати, съхранявани във фондовете на НАИМ при БАН, както и от музеите в Созопол, Несебър и РИМ-Варна. В Шумен свои материали прибавят и археолозите от РИМ-Шумен.

Целта на изложбата е да покаже на днешните подрастващи и техните родители какви са били забавленията в най-дълбока древност. Артефактите са открити при археологически разкопки (дрънкалки, кукли, ашици и теракоти) и представят света на децата и техните игри. Датират се към класическата, елинистичната и римската епоха, но много от тях продължават да са популярни и до днес в различни части на света.

В 17:30 часа пред централния вход на РИМ-Шумен ще започне Парад на колелетата - дефиле на велосипедите, постъпили по време на едноименната дарителска кампания на музея.