Жители на кв. Боян Българанов се обявиха срещу изграждането на автобусен обръщач до домовете им
Жители на кв. Боян Българанов се обявиха срещу изграждането на автобусен обръщач до домовете им / Дарик-Шумен

Жители на шуменския квартал „Боян Българанов" се обявиха срещу намерението на общината да предостави терен за изграждането на обръщач за автобуси от градския транспорт. По време на днешната сесия на Общинския съвет жители от блока на ул. „Самара" 5 заявиха, че общо около 100 семейства не желаят под терасите им да има обръщач.

Гражданите искаха да спрат намерението на администрацията и на местните парламентаристи - теренът пред блока им да бъде продаден чрез търг, за да бъде изграден обръщача там. До това намерение се е стигнало, след като терена на стария обръщач в квартала е бил продаден за изграждането на хипермаркет. След това е възникнала нужда автобусите на превозвача „Шумен - пътнически автотранспорт" да имат място за престой, каквито са нормативните изисквания. След това за тази нужда е бил определен въпросния терен, който се намира на около 17 метра от блока. Около 50 жители са се включили в подписка срещу изграждането на репортаж.

Въпросният терен е с размери от 1 974 кв. метра, като се предвижда да бъдъ продаден, чрез тръжна процедура за 130 000 лв.

„Всеки иска да има пътнически транспорт, но да бъде точно пред прозорците, да може да бъде малко по-настрани", заяви Димитър Димитров - жител на блока на ул. „Самара" .
По време на дебатите в сесийна зала зам.-кметът по строителство и екология на Шумен инж. Иван Йонков заяви, че се предвижда обръщача да бъде на около 25-30 метра от блоковете, а общината е поела ангажимент за облагородяване на паркинките пред блока. „От градоустройствена гледна точка ние не считаме, че сме сгрешили", подчерта той. По думите му, на новия обръщач в кв. „Боян Българанов" ще бъдат паркирани около 10 автобуса. „Ние гледаме големия обществен интерес, който изисква близо до спирките там да има автобуси, които да не оскъпява транспорта", каза още инж. Йонков.

„Това реално се преекспонира като проблем", заяви главният архитект на Шумен Снежана Андреева. Тя обясни, че преди около година въпроса е минал през Градоустройствения съвет и не е имало възражения.

По време на дискусията в сесийна зала общински съветници настояха да бъде направено озеленяване около новия обръщач, за да се намали нивото на шум.
По време на гласуването предложението за продажба на терена за нов автобусен обръщач бе одобрено от всички 35 гласували местни парламентаристи.