Строят библиотека върху паркинга до общината
Строят библиотека върху паркинга до общината / снимка: Дарик Варна

Нова сграда на мястото на паркинга до Община Варна трябва да приюти регионалната библиотека „Пенчо Славейков”. Местната администрация ще обяви до един месец международен конкурс за идеен проект, а финансиране ще се търси по европейски програми.

На тази етап е ясно, че разгърнатата застроена площ на сградата трябва да бъде минимум 18 500 кв. м., а отреденият парцел е 3 500 кв. м. Под нея се предвижда изграждането на подземен паркинг на 3 нива за поне 300 автомобила.

Окончателното задание на конкурса ще бъде изготвено от арихитектурната група WhATA, като под внимание ще бъдат взети резултатите от проучване на общественото мнение. За целта ще бъде проведена анкета, която всеки ще може да попълни на сайта за конкурса. Той ще стартира в края на месец май, а победителят трябва да стане ясен през септември. 7-членно жури от експерти, сред които и чуждестранни архитекти, ще ценява постъпилите предложения и ще класира три от тях. Крайното решение обаче ще е на местната администрация, като отново ще има обществено гласуване. Победилият екип ще получи 20 000 лева. След като бъде избран идейният проект, ще се пристъпи към изготвянето на техническия, който ще отнеме между 6 и 9 месеца.

„Настоявах консурсът да е международен, за да бъдат привлечени максимален брой участници. Строителството на библиотеката е заложено в интегрирания план за градско развитие и възстановяване на Варна, като опция за финансирането му са европейските програми за следващия период. За стойността на сградата няма как да се говори в момента преди да е готов идейният проект”, заяви кметът на града Иван Портних.

„Идеята ни е не просто да направим конкурс и за историята да останат хубави предложения, а сградата да бъде построена. Избраното място е изключително удачно, тъй като е комуникативно, в близост до училища и по пешеходната зона. В заданието ще бъде заложено като условие социализирането на средата и превръщане на мястото в притегателен център не само като библиотека. То трябва да стане приятно място за срещи, дискусии, отворено място за изложби и други културни събития“, коментира главният архитект на Варна Виктор Бузев.

Регионалната библиотека „Пенчо Славейков” в момента се помещава в сградата на Община Варна и има няколко филиала в града. Общата площ, която ползва, е 5 500 кв.м, заяви директорът Емилия Милкова. По нейните думи през последните 30 години в България не е строена библиотека. През 2010 г. в Плевен беше открита нова сграда, чието изграждане е започнало още през 70-те години на миналия век.

Жана Стоилова от WhATA описа проекта като предизвикателство за архитектурната група. Тя организира конкурса за обновяване на централния площад в Пловдив, в който участваха 125 екипа от 41 държави.