Сашо Дончев: Никой политик няма право да загърбва, който и да е регион на България
Сашо Дончев: Никой политик няма право да загърбва, който и да е регион на България / Дарик-Шумен

„Никой политик, никой представител на правителството или Парламента няма право да загърбва който и да е регион в България", това заяви председателят на Българската стопанска камара Сашо Дончев. Той е днес в Шумен, за да вземе участие в Кръглата маса на тема „Инфраструктурата на регионите - предпоставка за развитие и растеж".

Според Дончев условията за бизнес у нас не са добри и това личи и от бавния ръст на брутния вътрешен продукт, ниската производителност на труда и др. „Ние продължаваме да живеем в странно общество, което нито е наистина пазарно, нито е наистина свободно, нито е тоталитарно, всичко е объркано", заяви Дончев. По думите му, тази ситуация служи за оправдание на държавата, че не може да решава редица проблеми. Според него на обществото ни е нужно разбиране за това какви са отговорностите на индивида и на общностите.

На въпрос за големите диспропорции в инфраструктурно отношение между Южна и Северна България Сашо Дончев отговори, че без инфраструктура една общност не може да функционира нормално. „Самата магистрала едва ли ще реши всички проблеми на Шумен ,но ще даде възможност както на света да комуникира с Шумен, така и шумналии да комуникират със света", допълни той. Според него, за да се случат нещата всички системи трябва да заработят и да имат обща цел. „За да може това да се случи хората трябва да кажат „стоп" - този живот принадлежи на нас и ние искаме да решаваме как да го организираме, а тези неща са отчуждени, те се решават в София и не винаги по ясни критерии", подчерта Дончев. Той допълни, че няма национална политика за решаване на проблемите в западналите райони на страната.

Сашо Дончев каза още ,че една от основите роли на БСК е да спомага за решаването на проблемите в страната и е фактор, който трябва да повлиява на политическите решения.