Парламентът на Афганистан одобри 16 министри от бъдещото правителство
Парламентът на Афганистан одобри 16 министри от бъдещото правителство / снимка: БГНЕС, архив

Парламентът на Афганистан одобри днес кандидатурите на 16 министри, предложени от президента Ашраф Гани, предадоха ДПА и ТАСС.

Според афганистанската агенция Хама прес засега вакантен остава ръководният пост в министерството на отбраната и днес кандидатури за него не са били обсъждани. В началото на април за министър на отбранителното ведомство бе назначен генерал Афзал Лудин, но впоследствие той се отказа.

Президентът е внесъл кандидатурите за министри още през март. Съставянето на правителството на националното единство се проточва вече шест месеца поради партийни разногласия и непригодност на някои кандидати за постове в кабината било поради наличието на двойно гражданство, или заради ниска квалификация.

Все пак днес бяха одобрени за министри Фарида Моманд - на образованието, Асад Замир - на селското стопанство, Хумайн Раса - на търговията и промишлеността и Бари Жахани - на информацията и културата. Депутатите подкрепиха и кандидатите за министри са водите и енергетиката, висшето образование, инфраструктурата, труда и социалните въпроси, телекомуникациите и информационните технологии, транспорта и авиацията, по въпросите на жените, публичните дела, за борба с наркотрафика, на правосъдието, граничните и племенните въпроси и на икономиката.

Още няма номинирани за постовете на главен прокурор и председател на Върховния съд. В съобщенията на ДПА и ТАСС не се споменава за кандидатури за министри на външните работи и на финансите.