130 години наука и техника в Русе
130 години наука и техника в Русе / netinfo

130 години от учредяването в Русе на първото Българско техническо дружество  ще отбележи днес териториалната организация на научно-техническите специалисти.  Тържествената програма ще започне в 17:30 часа в учебния център на Дома на техниката, на бул „Придунавски“ 66.

На  26 март 1885 г. група ентусиазирани технически специалисти, пренебрегвайки изостаналостта на току-що прохождащата българска държава, изпреварвайки със своето мислене заобикалящата ги действителност с десетки години, поставят началото на организираното научно-техническо движение в България, създавайки Първото техническо дружество.

Идеята за създаването на Първото техническо дружество в България възниква сред флотските офицери, служещи в гр. Русе. В последствие към тях се присъединяват и други граждани, за да се стигне до датата 26.03.1885 год., когато 42 души основават техническото дружество с председател Симеон Ванков.

Българското техническо дружество се основава като обществена организация с широка гражданственост, за да съдейства за развитието на техниката и техническия поминък в България. Организаторите на дружеството изрично са посочили, че “се забранява занимаване и обсъждане на въпроси, некасающи техническите предмети”. Тези думи, преведени на съвременен език, означават пълна деполитизация на дейността на техническото дружеството за сметка на професионализма и високите морални добродетели.

 

Целта на дружеството е да работи със своите членове и гражданството чрез четения, събрания и публични беседи върху технически проблеми, съдействие за разпространение на техническо образование, прилагане и решаване на въпроси на българската промишленост, изследване на различни фабрични материали, произведения и технологии.

Основните задачи, които си поставя това дружество са:

-              да се популяризират техническите знания;

-              да се уреждат изложби на местни и чуждестранни стоки и да се провеждат технологични изследвания върху тях;

-              да се отправи молба към правителството, което да съдейства за развитието на родната промишленост и техника и да се попиляризират българските произведения;

-              да се създаде техническа библиотека, химическа лаборатория и технически музей.

 

Чрез организационното си обединение и приетите устав и програма, русенските технически специалисти, носители на високи нравствени и възрожденски добродетели, заемат гражданска позиция и поемат отговорност за развитието и превръщането на България във високо развита и културна индустриална европейска държава.