Ученици управляваха Варна за ден
Ученици управляваха Варна за ден / Live.Varna.bg

Ученици взеха властта в община Варна, за да се запознаят с основните дейности в управлението на града. Инициативата се провежда за поредна година и е в рамките на проекта на Джуниър Ачийвмънт „Мениджър за един ден“.

Десислав Михайлов от ВТГ „Г.С.Раковски” стана кмет на Варна. Дванадесетокласникът завършва тази година и мечтае да продължи висшето си образование във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, защото е решил, че Варна е град, в който си заслужава да останеш.

„Искрено се радвам, че толкова млади хора проявяват интерес към дейността на общинската администрация. Вярвам, че днес, в реална атмосфера, ще добиете по-детайлна представа как работим тук и какви са механизмите за вземане на решения“, заяви кметът Иван Портних.

Той припомни, че като носител на приза „Европейска младежка столица 2017“ Варна трябва да бъде град, в чието развитие активно се включват млади хора.

„Благодаря на организаторите и на домакините на тази инициатива, която ни дава възможност да почерпим опит  на място как работи администрацията, за да изберем по-лесно своето кариерно развитие“, каза Десислав Михайлов.

Двамата кметове изкараха заедно няколко часа – откриха нова скулптора на пл. „Атлантическа солидарност“, разгледаха теми, свързани с проекта за интегрирания градски транспорт, включително и изграждането на трасета за велоалеи в града. Кметският стол е горещ, а работата е много отговорна, обобщи на финала Десислав Михайлов.

В рамките на инициативата „Мениджър за един ден“ в работата на общинската администрация се включиха и учениците Севги Юсеин,  Петър Петров, Кристин Обретенова и Сияна Рашкова от ПГИ „Д-р Иван Богоров“, които работиха съответно със заместник-кметовете Пейчо Пейчев, Христо Иванов,  с директора  на дирекция „Образование, младежки дейности и спорт“ Лилия Христова и с началник отдела „Младежки дейности“ Светлана Пасева.

Жулияна Колева, Ивелина Петсова и Енита Енчева от ВТГ „Г.С. Раковски“ пък заеха позиции в при зам.-кмета Тодор Иванов, в  дирекция „Здравеопазване“ и при Нора Момчева, секретар на общината.

С голям интерес медиите отразиха и работата на Цветелина Петкова, от XI клас на ВТГ „Г. С. Раковски“, която пое за кратко протокола, връзките с обществеността и международното сътрудничество.

Инициативата „Мениджър за един ден“ се провежда още в Областната управа, Административния съд, Пристанище Варна, Районен съд, Варненска търговско-индустриална камара, частен медицински център, кметство Одесос, НАП Варна и други стопански структури, заявили участие.