11 страни призоваха Обама да отмени указа, определящ Венецуела като заплаха
11 страни призоваха Обама да отмени указа, определящ Венецуела като заплаха / Guliver/Getty Images

Единайсетте страни членки на Боливарския съюз за Америка (АЛБА) призоваха американския президент Барак Обама да отмени указа, с който определя Венецуела като заплаха за сигурността на САЩ, предаде Франс прес.

На извънредна среща на върха вчера в столицата на Венецуела Каракас, свикана специално по този въпрос, страните от регионалната организация приеха декларация, прочетена от венецуелския президент Николас Мадуро, в която настояват за "незабавно спиране на тормоза и агресията" на Вашингтон срещу Венецуела.

"Венецуела "не представлява заплаха за никоя страна, защото е солидарна държава, която изрази желанието си да си сътрудничи с народите и правителствата от региона", се казва в декларацията.

В групата АЛБА участват Куба, Боливия, Еквадор, Никарагуа, Доминиканската република, Сейнт Винсент и Гренадини, Сейнт Лусия, Гренада, Антигуа и Барбуда, Сейнт Кристофър и Невис. Преди АЛБА 12-те страни от Съюза на южноамериканските държави УНАСУР в края на миналата седмица в Кито поискаха анулирането на санкциите на Вашингтон срещу венецуелски служители и ги окачествиха като намеса във вътрешните работи на страната.

Източник: БТА