Местан: На изборите в Сърница хората показаха политическа зрялост
Местан: На изборите в Сърница хората показаха политическа зрялост / снимка: БГНЕС, архив

Най-важният резултат от изборите за община Сърница е безпрецедентната, изключително висока избирателна активност, която е статистически около 75%. Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан, цитиран от БГНЕС.

"Но според нас избирателната активност e над 95%, ако имаме за критерии жителите на общината, които в изборния ден са били в съответните населени мести. Това е най-важният резултат, който показва, че когато избирателите се реално мотивирани няма никаква необходимост въвеждане на задължителен вот, за да се осигури високата представителност на избраните власти", заяви Местан.

Балотаж в Сърница, ДПС води с 15% пред ГЕРБ

Според него резултатът в полза на ДПС е, защото движението е сбъднало мечтата на сърничани да се обособят в самостоятелна община.

"Тя се реализира, защото на първо място ДПС превърна мечтата на сърничани в своя политическа кауза. Останалите политически сили излъгаха сърничани, че ще вземат решение за обособяване на общината. Това се случи едва през 2014 г. с решителното настояване на ДПС", категоричен бе лидерът на движението.

"Часовникът, който е обект на медийни коментари, символизираше решителния принос на ДПС и това е символ на новото летоброене за жителите на тези места. Нелепо е да се търсят други обяснения за този рекламен материал (часовник), поднесен достатъчно публично, за разлика от нечии торби с обидни за родопчани продукти вътре. Обиден е начинът, по който някой си е помислил, че може да купи честта на родопчани", заяви Местан.

"Жителите на малката родопска община дадоха пример на всички политически сили от 43-ото НС за голяма политическа зрялост и култура. Проведоха се избори без инциденти в дух на толерантност, всеки свободно изрази волята си. Призивът ми към всички партии, които ще се на балотажа, е през оставащите 3 дни на предизборна кампания да представят спокойно само идеите си, без агресия и да се доверят на високата политическа култура и отговорност на жителите на новата община. Те ще намерят най-правилната формула за управление на общината", каза Местан.

В 4-годишната програма на кабинета "Борисов" 2 отсъстваше, в нея се говори за държавна политика в 264 общини с пропусната 265-та. Тогава попитахме защо се пропуска тя, заяви Местан.

Той допълни, че ДПС е възмутено, че Цецка Цачева е отнела думата на Мариана Георгиева чрез грубо нарушение на НС и Конституцията. „Никой председател на НС не може да преценява ПГ по коя тема да направи изявление", смята Местан.