В Сливен отбелязаха Световния ден на хората с редки болести
В Сливен отбелязаха Световния ден на хората с редки болести / община Сливен

С пускане на балони в небето и информационна кампания за четвърта поредна година в Сливен беше отбелязан 28 февруари – Световен ден на хората с редки болести.

Пред Стария бряст доброволци на БМЧК – Сливен раздаваха брошури, информиращи хората за редките заболявания, предоставени от Националният алианс на хора с редки болести (НАХРБ) и Националната асоциация по мукополизахаридоза /НАМ/.

Кметът на община Сливен Кольо Милев също се включи в инициативата и изказа своята подкрепа и съпричастност към страдащите от редки заболявания. Сред гостите на събитието бяха и Мария Григорова – председател на Общинския съвет и Петър Петров депутат от Сливен.

Мотото на тазгодишния Световен ден на хората с редки болести е “Ден след ден, ръка за ръка” и се стреми да насочи вниманието на обществото към ежедневието на хората, засегнати от редки заболявания и към нуждата им от подкрепа и включване в групови активности. Над 7 000 редки болести са познати по света, а повече от 400 000 души страдат от тях, посочиха организаторите.

Организатори на днешните събития са Националният алианс на хора с редки болести (НАХРБ) и  Националната асоциация по мукополизахаридоза /НАМ/  с помощта на БЧК – Сливен.