13.6% е безработицата през януари, 138 са свободните работни места
13.6% е безработицата през януари, 138 са свободните работни места / Дарик Добрич

Равнището на безработица в Добричка област през януари е 13.6% и бележи ръст с 0.5 пункта спрямо предходния месец, информират от Бюрото по труда. В първите месеци на годината безработицата в областта традиционно нараства. Това се дължи основно на по-големия брой новорегистрирани безработни, освободени в края на календарната година от сезонни дейности и субсидирана заетост.  Спрямо същия период на миналата година броят на безработните в Добричка област е с 1112 души по-малък. При 11989 за месец януари 2014 година сега безработните са 10877. Равнището на безработица в град Добрич през януари е 8.9%. През отчетния месец работа са започнали 626 безработни от областта.

Към днешна дата в бюрото по труда в Добрич са актуални 138 работни места.
19 са свободните позиции за хора с висше образование. Търсят се 11 лекари /в т.ч. един в Балчик/, двама ветеринари, двама фелдшери, машинен оператор, мениджър продажби и двама агрономи.

За хора, притежаващи трета квалификационна степен работните места са 3 – специалисти маркетинг и продажби и работник по ремонт на мащини.

75 от обявените свободни позиции за работнически професии. 31 от тях са за работа във фирми за производството на обувки и на облекла. Търсят се още - заварчици, шофьори, готвачи, майстор-баничар, работник в строителството, гледачи на животни и др.  В региона на Балчик се търсят кандидати за 32 свободни работни места – за сервитьор, технолог на облекло, крояч, гладач, майстор хлебар и др. В курорт Албена се търсят двама икономи. Местата за почасова работа са 7.

Специалистите от Бюрото по труда в Добрич предлагат още работа за един лекар в Тервел и един в Каварна. обявени са и 50 работни места за София - 15 за специалисти „контрол по разплащанията” и 35 за специалисти „обслужване на клиенти” с перфектен турски език.