Как се е появило караоке?
Как се е появило караоке? / Thinkstock/Getty Images

Как се е появило караоке? Знам, че караоке възниква в Азия, а в Япония и Китай има толкова много клубове със специални уредби. Защо именно там и как се е появило?

Отговора на днешната Питанка можете да слушате ТУК

Караоке е японска дума. Даже не трябва да се произнася така плавно, а да се слагат ударения на всяка гласна. Думата идва от кара-празен и окесутора-оркестър. Караокесутора- празен оркестър, няма го оркестърът. Но това е много дълга дума, дори за японците. Кой пръв е измислили думата е трудно за изясняване, защото съществува спор. Нормално за толкова популярен феномен. Много ясно, че ще се намерят повече от един кандидати за бащи. Музикантът Дайсуке Иноуе, който през 70-те години бил канен често на разни събития, където го молели да акомпанира на гостите, които да се помъчат да попеят някоя популярна песен, видял потенциала на начинанието. И вместо да свири всеки път, записал най-напред на касетки няколко песни, а после създал и първите машини. Пускаш монета от 100 йени, избираш си песен и пееш. Няма нужда да имаш музикант до себе си .

Обаче господин Иноуе не патентовал машината си, което довело до бум на производството на такива машини. Твърде е възможно явлението караоке да е тръгнало от него, но самият термин да е измислен от компанията „Кларион". Проблемът е, че и те не са го патентовали. Ето как няма начин да се открие със сигурност кой е авторът. Така да бъде. Но защо точно японците са толкова запалени и изобщо азиатците? Дължи се на филипинската миграция. Всъщност мястото, където караокето е най-популярно, без да претендира думата да е измислена там, е Филипините. Там има традиция на празници хората да да пеят популярни песни, вместо оригиналните певци. Тоест правят си едно абитуриентско балче хората, ама не канят Фики Стораро да извисява глас, а си пеят неговите незабравими песни в негово отсъствие. Което не е лоша идея, понеже излиза доста евтинко.

От края на 50-те и началото на 60-те години огромна част от емигрантите от Филипините в Япония са музиканти, певци и хора в сферата на забавната индустрия. Към 1967 година влиянието на филипинските ентъртейнъри в Япония е огромно, а те използват трика с пеенето със съпровод. Викали му минус един. Във Филипините това било популярно и по друга причина. Така повече хора се упражнявали да пеят, за да станат добри певци и да отидат да работят в Япония, където има повече пари. Но не само упражняващите се, а и методът на упражняването достигнал страната на изгряващото слънце и оттам изгрял над цяла Азия, а и над света.

И друг път сме говорили, че във Филипините караокето е такъв социален феномен, че дори забраниха да се изпълнява песента My Way на Синатра, защото зачестиха убийствата на некадърни изпълнители по време на тази песен. Не се шегуват там. Като не можеш да пееш и си носиш последствията, а те понякога са смъртоносни, почти както правят журитата и по нашите музикални формати. Имайте го предвид следващият път, като пеете караоке, защото с всяко изпълнение живеете нов живот.

Ако имате още въпроси, питайте Питанка. Можете да го направите на страницата на Питанка във Facebook.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук

Питанка има и видео канал във VBOX7, където можете не само да четете и да слушате, но и да гледате