Таймс: Ислямска държава формира своя клетка в Ливан
Таймс: Ислямска държава формира своя клетка в Ливан / Thinkstock/Getty Images

В Ливан е започнало формирането на клетка на терористичната групировка "Ислямска държава", съобщава британският в. "Таймс", цитиран от ТАСС.

Групировката е назначила за свой първи "емир" в Ливан укриващият се салафитски шейх Ахмед Ясир, пише изданието. Тези сведения подхранват опасенията, че "Ислямска държава" се готви за експанзия на ливанска територия, подготвяйки се за нови бойни операции, подчертава вестникът и припомня, че само преди няколко дни джихадисти убиха осем ливански военни на сирийско-ливанската граница.

По-рано беше съобщено, че в тази акция са участвали над 200 въоръжени екстремисти. Според експерти това означава, че ИД има намерение да превземе близките до сирийската граница градове Рас Баалбек, Ерсал и Ал Каа. Ливанската армия успя да прогони
терористите от стратегически важни хълмове в района на границата.

Началникът на ливанските специални служби Абас Ибрахим заявява пред "Таймс", че за около месец "Ислямска държава" е успяла да привлече около 700 бойци от по-умерените сирийски бойни формирования в граничещия с Ливан планински район Каламун.
Абас Ибрахим също е потвърдил, че джихадистите искат да получат контрол над редица населени места на ливанска територия, близки до границата.

В същото време източници от иракските силови структури са съобщили за документи, намерени при настъплението на войските срещу позиции на екстремистите. В тях се излагат планове на групировката за експанзия в Ливан, Йордания и Сирия. Терористите "планират атаки през границите в опит да отвлекат вниманието на международната коалиция от своите позиции в Ирак и Сирия", коментира "Таймс".

Източник: БТА