Втори опит за избор на шеф на ВКС
Втори опит за избор на шеф на ВКС / Thinkstock/Getty Images
Втори опит за избор на шеф на ВКС
77680
Втори опит за избор на шеф на ВКС
  • Втори опит за избор на шеф на ВКС

Висшият съдебен съвет ще направи втори пореден опит да избере председател на Върховния касационен съд. През есента на миналата година нито една от двете кандидатки - съдиите Таня Райковска и Павлина Панова, не събра необходимата подкрепа от 17 гласа. Сега в надпреварата за поста на единия от тримата големи в съдебната система участват отново Павлина Панова от ВКС и Лозан Панов от Върховния административен съд.

7- годишният мандат на досегашния председател на ВКС проф. Лазар Груев изтече през ноември. Още преди официалното издигане на кандидатурите за поста стана известна подкрепата на Груев за Павлина Панова.

След като първият опит на ВСС да избере негов наследник не постигна резултат, въпреки сериозната преднина на председателя на Търговската колегия Таня Райковска, се стигна до втората процедура. Кандидатите - отново съдия Павлина Панова, заместник-председател на ВКС и ръководител на Наказателната колегия, и съдия Лозан Панов от Върховния административен съд. Процедура не премина без проблеми. Едва седмица след като председателят на Върховният административен съд Георги Колев и членовете на съвета Светла Петкова, Милка Итова, Димитър Узунов и Галя Георгиева издигнаха кандидатурата Лозан Панов, той претърпя тежка пътна злополука, след която дори се отказа да участва в надпреварата.

Кадровиците обаче решиха да стопират злополучната процедура заради съмнения, че Панов е взел решението си под влияние на емоция и му дадоха възможност да представи концепцията си за развитие на съда значително по-късно от опонента му. Седмица след това самият Панов заяви, че ще продължи участието си заради дълга към обществото „за честен и справедлив конкурс, с борба на каузи и идеи".

Така Панова и Панов преминаха през поредица изслушвания, включително и пред 51 съдии от Върховния касационен съд, и получиха положителни оценки за професионалните и нравствени качества, необходими, за да оглавят съда. Процедурата протече под дъжд от политически и експертни коментари, сред които и този на правосъдния министър Христо Иванов, който каза, че има сигнали за предрешеност на избора.

Самият той няма да присъства на финала на процедурата заради заседание на Съвета "Правосъдие и вътрешни работи" в Рига. Призован да наблюдава избора беше държавният глава Росен Плевнелиев. Четири неправителствени организации се обединиха около това искане, а ресорни журналисти от различни медии се подписаха под писмо до президента с няколко въпроса, сред които и този дали преди да подпише указ за назначаване на председател на ВКС, ще извърши оценка за обективността и прозрачността на избора на ВСС, както и по какъв начин той самият ще убеди обществото, че решението да подпише или не указа е предхождано от прозрачен и задълбочен процес по вземане на решение.

На тези искания късно вчера от президентството отговориха така: „Присъствието на който и да е политик при провеждането на този избор, би компрометирало принципа за разделение на властите... След като ВСС направи предложение за назначаване на председател на ВКС, президентът ще може да упражни конституционно даденото му правомощие дали да назначи избрания или да откаже."