7720 ученици са преминали през Центъра за кариерно ориентиране
7720 ученици са преминали през Центъра за кариерно ориентиране / Дарик,архив

7720 ученици са преминали през последните 2 години през Центъра за кариерно ориентиране. Бяха проведени обучения в над 34 училища на територията на гр. Кюстендил и областта.

Значително се увеличи и броят на учениците посетили офисите на ЦКО-Кюстендил в търсене на индивидуално консултиране и информиране. За 1957 от учениците обучението завърши по цялостния цикъл от програмата, а 5763 от тях бяха включени в упражнения по отделни раздели от програмата.

През тази учебна година ще бъдат приложени и нови дейности при работата с учениците:

• 80 интерактивни упражнения за кариерно ориентиране на ученици от V до ХІІ клас;

• 30 тематични филма, които поставят акцент върху ключови проблеми при вземане на решение за избор на образование и професия. Учениците се запознават със съществуващите възможности за работа и съответните изисквания за квалификация и обучение, а също и как се категоризират професиите, за да направят търсенето си по-лесно за управление;

• Национален портал за кариерно ориентиране на учениците (http://orientirane.mon.bg/). В него учениците могат да намерят и попълнят психологически въпросници за изследване на интереси, нагласи и мотиви за избор на образование и/или професия, информация за структурата и видовете подготовка в училищното образование.