КЗК отхвърли жалбата срещу изпълнителя на BRT коридора
КЗК отхвърли жалбата срещу изпълнителя на BRT коридора / DarikNews.bg, архив

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е отхвърлила жалбата на "ПИМ КОНСУЛТ" ДЗЗД по избора на изпълнител на високоскоростното трасе - т. нар. BRT коридор, който е част от проекта „Интегриран градски транспорт на Варна“. Това съобщи кметът Иван Портних. Той припомни, че проектът по ОП „Регионално развитие“ е най-големият за морската столица и е на обща стойност над 109 млн.лв.

Високоскоростното трасе ще бъде с дължина около 15 км и ще свързва кв. "Владиславово" и кв. "Бриз". В двете посоки ще бъдат разположени 60 спирки, ще има велосипедни алеи с обща дължина около 14,5 км, две връзки със съществуващи велоалеи с дължина 1,8 км., 50 съоръжения за паркиране на велосипеди.

КЗК се е произнесла също с определение, с което допуска предварително изпълнение на друг компонент на проекта - изграждането на автоматизираната билетна система за градския транспорт във Варна.

"Радвам се, че КЗК се произнася бързо и в полза на община Варна и проектът върви напред. Очакваме решението от ВАС за предварително изпълнение на високоскоростното трасе, за да започнем работа“, каза кметът Иван Портних. Той припомни, че предстои рехабилитация на най-важните пътни артерии в града – бул. „Мария Луиза“, „Осми приморски полк“, „Левски“, „Трети март“, „Константин и Фружин“, „Янош Хуняди“ и др. „Важно е да започнем ремонтите възможно най-рано, за да не затрудняваме движението в разгара на летния туристически сезон“, допълни кметът.