Силите на НАТО и САЩ приключват бойната си мисия в Афганистан
Силите на НАТО и САЩ приключват бойната си мисия в Афганистан / снимка: БГНЕС, архив

Въоръжените сили на НАТО и САЩ приключват днес бойната си мисия по поддържане на сигурността в Афганистан, съобщи ТАСС. Краят на мисията на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан (ИСАФ) ще бъде обявен на официална церемония. От съображения за сигурност обаче точното време и мястото й, а също кои ще са участниците в нея засега не се съобщават.

„Завършваме мисията си и обръщаме нова страница в историята на отношенията с Афганистан. Грижата за сигурността в страната преминава в ръцете на 350 000 афганистански войници и полицаи”, посочи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в изявление на сайта на алианса.

„ИСАФ стана една от най-мащабните коалиции в съвременната история, в нея участваха над 50 държави. Задачата ни беше да възстановим реда в страната и да създадем местни сили за сигурност. Изпълнихме я успешно, плащайки висока цена”, отбелязва Столтенберг.

За 13-годишното си присъствие в Афганистан ИСАФ изгуби 3500 свои военни, около 2200 от които - американци. Във възстановяването и развитието на Афганистан бяха вложени над 200 млрд. долара, припомня ТАСС.

Съгласно плановете на НАТО значителната част от чуждестранния военен контингент към днешна дата трябва да е напуснала територията на Афганистан. През 2015 г. в страна ще има около 12 000 военни от НАТО, като 10 800 ще са американци. Тяхната задача ще е да обучават местните сили за сигурност и да оказват помощ в борбата с тероризма. Към 2016 г. би трябвало силите на алианса да са се изтеглили напълно от Афганистан.

Източник: БТА