Съдът в Смолян гледа делото за сваляне на кмета на Неделино
Съдът в Смолян гледа делото за сваляне на кмета на Неделино / снимка: sxc.hu

Делото за отстраняване от длъжност на кмета на община Неделино Стоян Беширов и заместника му Румяна Караиванова, е насрочено за 10 декември в Окръжен съд Смолян.

Досъдебното производство се води от специализираното звено за борба с корупцията към Софийска градска прокуратура, а материалите по него вече са при окръжните магистрати в Смолян.

Преди 15 дни Беширов бе привлечен като обвиняем за корупция, злоупотреба с пари и власт, по-късно освободен под парична гаранция от 10 000 лева. На 5 декември пристигна и искането на спецпрокуратурата за сваляне от поста.

Според разследващите, в периода от януари до октомври тази година градоначалникът е ощетил общинската хазна с над 902 000 лв., извършвайки редица нарушения при възлагане на обществени поръчки по четири проекта. От тези действия на кмета обаче са се облагодетелствали трети лица, а зам.-кметицата е със същите обвинения, но в ролята на помагач.

Още в края на октомври прокуратурата в Смолян започна проверка по сигнал за сериозни нарушения, а две седмици по-късно ДАНС проведе паралелна акция, при която блокира сградата на кметството. След няколко часови разпити на служители и директори на дирекции в местната администрацията и на зам.-кмета, антимафиотите иззеха и компютъра й, както и множество документи.