Масирана антитерористична акция в ромския квартал на Пазарджик
Масирана антитерористична акция в ромския квартал на Пазарджик / снимка: pa-media.net
Масирана антитерористична акция в ромския квартал на Пазарджик
76526
Масирана антитерористична акция в ромския квартал на Пазарджик
  • Масирана антитерористична акция в ромския квартал на Пазарджик

Ромският квартал на Пазарджик осъмна тази сутрин блокиран от жандармерия и полиция.

Автопатрули блокираха улиците и подстъпите към квартала. Районът на джамията в квартала, също бе отцепен. По думи на очевидци в джамията „Абу Бекир“ са извършени действия от силите на реда. Ходжа е Ахмед Муса Ахмед, единственият осъден ефективно по делото за разпространение на радикален ислям. Муса Ахмед бе изведен от джамията от органите на реда. По неговите думи той не знае каква е целта на тази операция. Няма информация, дали имамът е задържан.

По непотвърдена информация акцията е на ДАНС и на специализираната прокуратура. Тя е във връзка с досъдебно производство, образувано наскоро, срещу Ахмед Муса Ахмед и негови сподвижници за пропагандиране на ислямска война. Неговият дом е един от претърсените по време на операцията за изземване на материали, свързани с Ислямска държава. В района на махалата са около 300 служители на реда.

Специализирана операция е под ръководството на Окръжна прокуратура – Пазарджик, съобщиха от полицията.

От Инспектората по образование в Пазарджик опровергаха информацията, че в училищата в ромския квартал, не се провеждат учебни занятия, заради специализираната акция. И трите училища, които се намират на територията на местния квартал  „Изток” са отворени и децата са на училище.

Стана ясно, че голяма част от учениците в ромските училища са отказали да влязат в часовете днес, след като са били спрени от родителите си от съображения за сигурност. Обстановката в района на училищата е спокойна, въпреки, че жандармерията и полицията са в целия район, коментираха пред Дарик жители от квартала.

Свидетели на акцията, роми живеещи в квартала, твърдят, че нямат яснота с какво е свързана операцията в най-големия ромски квартал в Пазарджик. В района на местната джамия има струпване на роми.

В ромския квартал няма напрежение, съобщи за Дарик говорителят на полицията Мирослав Стоянов.