1.8 млн. от общината и европейско финансиране може да върнат живота в кино „Космос“
1.8 млн. от общината и европейско финансиране може да върнат живота в кино „Космос“ / снимка : Виктор Кадири/ Дарик радио Пловдив/ архив
1.8 млн. от общината и европейско финансиране може да върнат живота в кино „Космос“
76522
1.8 млн. от общината и европейско финансиране може да върнат живота в кино „Космос“
  • 1.8 млн. от общината и европейско финансиране може да върнат живота в кино „Космос“

Сумата от 1.8 млн. лева е нужна, за да заработи изцяло отново бившето кино „Космос“. Това заяви в ефира на Дарик радио зам.-председателят на Камарата на Архитектите в Пловдив Мария Стоянова. По думите й конструкцията на сградата е здрава, няма видими деформации и е безопасна за използване.

Според Стоянова, която е част от сдружението с нестопанска цел Колектив „Кино Космос“, което се грижи за обекта, сградата има нужда само от цялостна хидроизолация и не е задължително да се превръща в – цитирам – нещо лъскаво и модерно.

Тя бе категорична, че ако общината не може да осигури средства за киното, може да се търси финансиране по европейските програми, но отново със съдействието на местната администрация.

До 2019-та година това кино трябва и може да се превърне в една постоянно работеща сграда, смята и младият архитект от Колектив „Кино Космос“ Христо Гинев. Идеята е това да стане, по начин, по който възможно най-много да се запази автентичния вид на сградата.

На този етап община Пловдив е готова да инвестира 200 хил. лева за облагородяване на площада и пространството пред киното, обясни за Дарик радио кметът Иван Тотев.

Той обаче беше категоричен, че за самата сграда пари не се предвиждат, защото няма конкретни предложения и концепция за бъдещето й.