Каква е доходността от имотите във Варна
Каква е доходността от имотите във Варна / DarikNews.bg, архив

Макар че модата да се инвестират спестените пари в имоти понамаля в годините на криза, доходността от имоти все още съществува и може да бъде измерена сравнително лесно. След като банките намалиха лихвите по депозитите, физическите лица останаха със сравнително малко възможности да печелят от събраните си средства. Влагането на тези пари в имоти е една от малкото възможности, но трябва да се прави разлика в кой град ще се купува имот и какъв да е той, пише в-к „Труд".

Ако човек купи мезонет в София срещу 156 000 лева, той може да го отдаде под наем срещу средно 783 лева месечно. Това прави доходността 6,01% годишно. Още по-голяма ще е доходността при отдаването под наем на многостаен апартамент - 6,11%, а при тристайните апартаменти е дори 6,75%. Но най-висока е доходността от отдаването под наем на едностаен апартамент - 6,91%. Разбира се, при всички типове имоти трябва да се приеме, че няма разноски за евентуален ремонт.

Във Варна също най-малките апартаменти се отличават с най-висока доходност - 6,7% за едностайните. Има обаче разлика, когато сравняваме мезонетите в морската столица с многостойните апартаменти там. Нивото на наемите на мезонетите в морската столица е по-високо от това на многостайните апартаменти. В същото време мезонетите се отличават с по-ниска продажна цена от многостайните, което рефлектира за относително добрата възвръщаемост на този род имоти - 6,3% спрямо 5,4% за многостайните жилища. Във Варна най-висока е доходността от къщите - 8,1%, докато в София те са имотите с най-ниска доходност заради доста високата си цена.

Ситуацията с доходността от имоти е доста по-различна в Пловдив. Там с най-висока възвръщаемост се отличават двустайните апартаменти. Средната цена на такъв имот в Пловдив е например 31 000 лева, докато средният месечен наем е 232 лева, което прави доходността от такова жилище най-висока - 8,9%. Втори по доходност са къщите с 8,7%. В Пловдив най-недоходоносни се оказват мезонетите, чията средна продажна цена е 89 000 лева, а средният месечен наем едва 364 лева. Това прави доходността едва 5,02%. Освен това в Пловдив най-малките едностайни апартаменти не са с най-висока доходност от отдаване под наем както в останалите големи градове. Тук тя е само 7,71%.