Пчеларите отчитат най-ниски добиви от 20 години насам
Пчеларите отчитат най-ниски добиви от 20 години насам / Областна управа - Добрич

Заради лошите атмосферни условия пчеларите отчитат най-слаби добиви на мед от 20 години насам. Това съобщи в Добрич зам.-председателят на Националната асоциация на пчеларите-професионалисти Иван Кожухаров. По думите му тази година са произведени 35% от обичайните средни количества за страната, които са между 40 и 60 килограма от пчелен кошер. В някои райони пчеларите са имали нулеви добиви, а най-високите резултати в страната са около 35 килограма от кошер. За сравнение в добри години пчеларите от Добруджа, където условията за производство на мед са едни от най-добрите, са произвеждали до 140 кг от кошер.

„Тази година времето беше по-хладно, нямаше ги характерните юнски и юлски горещи нощи и при тия условия пчелите не добиват достатъчно количество мед”, обясни Кожухаров. Той е от Ямбол и беше в Добрич във връзка с подготовката на седмия поред Фестивал на меда, който ще се проведе от 17 до 27 ноември. Организатор на проявата е областният координатор на Съюза на българските пчелари Янко Янков. Той обясни, че заради по-ниските добиви се наблюдава поскъпване на меда. Изкупните цени на едро от 4 лева за килограм миналата година са скочили на 5.20 лева. На дребно килограм полифлорен мед струва от 10 лева нагоре, а монофлорният между 12 и 15 лева. Мановият мед се продава за 15 лева. За участие в добричкия фестивал на меда е поканен обявеният за Цар на мановия мед Манол Тодоров от Странджа, обяви Яко Янков. Продукцията си в Добри ще представят и местни пчелари, както и производители от Варна и Разград.

В последните години фестивалите на меда станаха много популярни сред потребителите, отбеляза Иван Кожухаров. Вече има пчелари в България, които посещават такива прояви в цялата страна и за година успяват да продадат на дребно по 7-8 тона мед. Кожухаров подчерта обаче, че в България все още  пчелният мед преобладаващо се изкупува по цени на едро, които са в пъти по-ниски.

Подобни фестивални традиции съществуват в редица европейски държави, като Италия, Словения  и Франция и повечето от големите производители там продават директно продукцията си, коментира Кожухаров. По думите му това е начинът до потребителите да достигне автентична продукция. Той беше категоричен, че в търговските вериги качествен пчелен мед не може да се открие. Захаросването на меда е един от признаците, по които се познава, че той е чист, обясни Янко Янков. Обикновено медът се запазва в течно състояние за около месец, изключение прави акациевият мед, който остава течен за по-дълго време.

Фестивалът на меда в Добрич ще се проведе, както обичайно, по ул. „Независимост” между бившето кино „Родина” и ресторант „Добруджа”. На него ще се предлагат различни видове мед и пчелни продукти като прополис, пчелно млечице, пчелен прашец. В България има региони, където пчелно млечице е с три пъти по-добри показатели от средноевропейските. Освен това ние сме уникална държава, в която се произвеждат над 10 вида монофлорен мед, при 3 в Италия и 4 във Франция, посочи Кожухаров.