Приветствие на инж. Добромир Добрев по повод Деня на народните будители
Приветствие на инж. Добромир Добрев по повод Деня на народните будители / снимка: Пресцентър/ Община Горна Оряховица

Уважаеми учители, ученици,
Скъпи деятели на културата и общественици,

1-ви ноември е ден на българския дух и просветителство. Празникът обединява усилията и стремежите на просветните и културни общности към ценности като добрина, любов, знание и красота. Поздравявам всички учители, ученици, деятели на културата и общественици, за които почитта към родното слово и просветители е толкова свята, колкото и името България. „Думите, които правят историята, са способни да правят само добро!" - така завършва есето си талантливо горнооряховско момиче, прозряло що е то мисия будител и свързващо в безкрайността на смисъла историческа памет с бъдеще.

Делото на първите просветители е повратна точка в човешкото развитие като цяло. Силен дух, безкрайна воля и пълно себеотдаване проявява големият български книжовник Иван Момчилов, когато през 1859 година открива първото класно училище в Горна Оряховица. Радко Радославов, Вичо Грънчаров и техните съмишленици с жар и родолюбиви чувства основават читалище „Напредък" през далечната 1869 година. Спасителката на Горна Оряховица Елена Грънчарова основава първите местни женски дружества и помага на горнооряховчанки да преосмислят своята роля в обществото. В навечерието на неговата 145-годишнина духът на града ни не би бил уникален без всичко онова, което вложиха като безценен дар Недялко Каранешев, Виктор Чучков, Звезделин Цонев и много други ярки личности.

„Ако искаме да бъдем възроден народ, трябва да сме грижовни стопани - да обработваме браздата на културата, да развиваме и обогатяваме езика като хранител на смисли и значения. Да знаем, че словото е дихание, което събужда мъртвото. Да запазим жив пламъка на духовното безпокойство!" - това е пожеланието на едно дете. Мъдри думи, които дават основание за оптимизъм, че ще има „утре" и то ще бъде по-добро!

ЧЕСТИТ ДЕН НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ!

 инж. Добромир Добрев
кмет на Община Горна Оряховица