Проверката на МОН заради Ана-Мария сочи множество нарушения в Помощното училище
Проверката на МОН заради Ана-Мария сочи множество нарушения в Помощното училище / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Първите резултати от проверката на Министерството на образованието и науката в IV помощното училище във връзка със случая с Ана-Мария, сочат, че са допуснати нарушения и предстои да се вземат решения за последващи действия. Това е заявил зам.-министър Ваня Кастрева пред 33-мата родители, събрали се на протест пред сградата на МОН в София днес, съобщават от пресцентъра на МОН. Родителите са били поканени на среща в министерството в присъствието и на медии.

При проверката са установени нарушения в организацията на учебно-възпитателния процес на 19 септември. В следобедните часове учениците са били оставени под грижите на непедагогически персонал. Също така е било допуснато детето да бъде с ученици в друга класна стая. В училището не е въведен механизмът за противодействие на училищния тормоз.

При оплакването от страна на майката за липсваща дреха (бельо) на дъщеря й, персоналът не е идентифицирал проблема, поставен от родителите, като ситуация за дете в риск и не е задействал Координационния механизъм за действие при деца в риск. Проверката сочи, че в помощното училище не са предприети ефективни действия за сътрудничество и комуникация с родителите.

Освен това са на лице и пропуски във воденето на училищната документация.

Според зам.-министър Кастрева, предвид тежестта на нарушенията, ще се предложи резултатите от проверката да се разгледат от дисциплинарната комисия в МОН и тя да реши какви наказания да се наложат.

Присъстващите родители са поставили редица въпроси, свързани с необходимостта да се гарантира сигурна среда за децата в образователните институции. Те са предложили още мандатност на директорите, периодични проверки на психическото състояние на преподавателите, осигуряване на лесен достъп на родителите до училищата, на психолози и камери в учебните заведения.

В МОН днес се е състояла среща между ръководните екипи на министерството и на Държавната агенция за закрила на детето, на която са били обсъдени констатациите от проверките на двете институции.