Родители излязоха на протест в подкрепа на 13-годишната Ана-Мария
Родители излязоха на протест в подкрепа на 13-годишната Ана-Мария / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова, Dariknews.bg
Родители излязоха на протест в подкрепа на 13-годишната Ана-Мария
75468
Родители излязоха на протест в подкрепа на 13-годишната Ана-Мария
Протестът в Перник
Протестът в Пловдив
  • Родители излязоха на протест в подкрепа на 13-годишната Ана-Мария
  • Протестът в Перник
  • Протестът в Пловдив

Родители протестират пред Министерството на образованието и науката заради скандалния случай в IV-то помощно училище в София. Миналата седмица семейство алармира, че 13-годишната им дъщеря може би е станала жертва на сексуално посегателство в школото. От ведомството започнаха проверка по случая едва след като скандалът избухна в медиите.

Десетки родители, някои заедно с децата си, които са с увреждания, излязоха в подкрепа на семейството на Ана-Мария. Хората призовават институциите да си свършат работата и да открият истината за случая с детето.

С плакати „Спрете насилието над деца”, хората призоваха за по-отговорно отношение от страна на държавата към децата. Всички бяха единодушни, че държавата е безхаберна по отношение на децата със специфични нужди. Част от протестиращите поискаха и дисциплинарното уволнение на зам.-министъра на образованието Ваня Кастрева и Лазар Додев от ведомството.

Вчера майката на момиченцето Радосвета Симеонова получи извинение от зам.-министъра Ваня Кастрева за начина, по който беше поднесена информацията, с която разполага министерството по случая. По думите на майката тя е приела извинението, но не може да прости, че детето й е било публично обидено. Никой от екипа на училището до този момент не е влязъл в контакт с родителите, призна още майката на Ана-Мария.

„С оглед на срещите, които имах през медиите с г-жа Весела Огнянова (бел. ред. психолог в IV-то помощно училище в София), те се притеснява, защото тя е човекът, при който аз отидох в самото начало, преди учебната година, датата беше 10 септември, за да изкажа своите кошмари. Поисках някои да ми гарантира, че тъй като дъщеря ми е подрастващо, развиващо се момиче, дали мога да съм сигурна в тази среда. Дали те наистина са защитената среда, която коментират. Призовавам училището да извади декларацията, която аз съм попълнила, защото в тази декларация няма никъде описано, че дъщеря ми се разголва. Аз съм описала всичко онова, което е свързано с игра с дребни предмети, повтаряемост на движенията, неща, които са привични на аутистите”, заяви Радосвета Симеонова.

Родители излязоха на протест в подкрепа на 13годишната АнаМария
netinfo

Организацията на протеста днес се случи в социалната мрежа. Добрина Алексиева е основният организатор на проявата. По думите и от IV-то помощно училище на 8 октомври са публикували обява в сайта на РИО, че търсят възпитател. Наша проверка обаче установи, че на сайта на инспектората обявата е от 7 октомври.

„Това е едно от нещата, които ни вбесява. Самото училище е пуснало обява на 8 октомври, че търси възпитател. На 7 октомври доколкото знаем са уволнили някой. Много искаме да знаем кое е лицето. Имаме някакво име, но не смеем да кажем нищо преди да сме сигурни за кой човек става дума и каква е причината”, заяви тя.

Семейството на 13-годишната Ана-Мария от IV-то помощно училище не е в лесна ситуация. Това каза пред журналисти образователният министър Румяна Коларова. По думите и вчера от ведомството са гарантирали че момиченцето ще бъде върнато обратно в общообразователното училище в Перник, където се е обучавало до момента и според Коларова това е доброто решение за него. Тя изрази мнение, че така то ще бъде по-добре интегрирано.

По-късно днес се очаква да се проведе брифинг в Държавната агенция за закрила на детето, където ще бъдат оповестени предварителни резултати от проверката, която се води по случая.

Подобни прояви се организират още в Перник, Пловдив, Свищов и други градове в страната.

Родители излязоха на протест в подкрепа на 13годишната АнаМария
netinfo

Протест в Перник

Около 50 души се събраха в Перник в знак на съпричастност към семейството на Ана-Мария. Сред дошлите пред сградата на общината бяха и семейства с деца с проблеми. „В нашата тежка съдба се изисква децата ни да преминават през три години на ТЕЛК, сякаш при тежките диагнози има шанс да се сбъднат нашите молитви за оздравяване”, казаха родителите. Като друг проблем беше отбелязано недостатъчното подпомагане на семействата с деца с увреждания, както и лишаването на някои от тях от лични асистенти, например майките, поради надхвърляне на определения лимит от 130 лева доход.

„Живеем с децата си изключително затворено заради липсата на защитена среда, заради липсата на толерантност в обществото”, коментираха събралите се родители. Те все пак определиха, че по-големите спънки са законите и институциите.

Баба на дете, което също се обучава в IV-то помощно училище в София, заяви, че основното внимание трябва да бъде поставено върху подбора на персонала.

Родители излязоха на протест в подкрепа на 13годишната АнаМария
netinfo

Протест в Пловдив

Десетки майки излязоха на протест на пл. „Съединение” в Пловдив (снимките в текста) в подкрепа на 13-годишната Ана-Мария, страдаща от аутизъм. Родителите вдигнаха плакати с надписи: „Ние вярваме на Ана-Мария!” и отново с плакат настояха за „Дисциплинарно уволнение за всеки директор, който не вярва в децата! Повярвайте на Ана- Мария”.

„Щом родителите казват, че Ана-Мария не може да се съблече сама, значи е така. Зная какви са възможностите на тези деца, защото аз самата съм майка на дете с аутизъм”, разказа пред Дарик една от пловдивски майки.

Протестиращите се обединиха около това истината за случая с Ана- Мария да излезе на светло и институциите да заработят. „Надяваме се нашият глас днес да бъде чут, защото това не е единичен случай”, категорични бяха майките.

Трудотерапевтът Десислава Маджарова става неволен свидетел на насилие над деца в Дневния център за деца с увреждания „Св. Анна” в Пловдив миналата година. Според разказа на Маджарова, на децата са били удряни шамари, а в центъра се е слушала чалга.

Едно момченце аутист беше затворено в една стая три часа, защото изпускало газове, разказа Маджарова.

Родители излязоха на протест в подкрепа на 13годишната АнаМария
netinfo