Гражданско сдружение предприема действия срещу увеличението на тока
Гражданско сдружение предприема действия срещу увеличението на тока / Dariknews.bg

Гражданското сдружение ГНОМКА (Граждани за национален отпор срещу монополистите и контрол на администрацията) ще предприеме редица действия, с които цели ДКЕВР да не приеме решението за увеличение на цената на тока с до 10% от 1 октомври. Това заяви на пресконференция във Варна Светослав Спасов от сдружението.

Решението на ДКЕВР все още е в проект, като предстои да се вземе окончателно становище. От ГНОМКА ще отправят искане до Европейската комисия за разглеждане на двете жалби на предишния състав на ДКЕВР за държавна помощ на дългосрочните договори с ТЕЦ Марица 1 и 3. Ще поискат от ЕК да разгледа и съответства ли на изискванията за конкурентност поведението на чешката банка, която е финансирала дейността на Енергопро. От сдружението ще поискат и проверка за дейността на трите електроразпределителни дружества – ЧЕЗ, Енергопро и EVN.

„Ще подадем сигнал и в случай, че прокуратурата не се самосезира за въздействието на ценовото решение върху живота на гражданите и бизнеса в България. Ще изискаме и проверка за действието или бездействието на настоящия състав на държавната комисия, във връзка с одитните доклади от настоящата година, както и административните производства по налагане на санкции“, обясни Спасов.

Общото въздействие върху държавата и хората, от ценовото решение на ДКЕВР за увеличение на цената на тока, ще е в размер на 255 млн. лв. Светослав Спасов допълни, че трите ЕРП-та имат допълнително гласувани приходи, които идват от непризнати разходи.

„Предходният състав на ДКЕВР, въз основа на одитните доклади, е намалил и не е признал приходи на дружествата. Настоящият състав на комисията признава приходи в размер на: Чез – 22 млн. лв., EVN 18, 8 млн. лв., а на Енергопро - 14,9 млн. лв. Останалите суми са отсрочени с двоен срок от 3 на 6 години“.

Всички тези резултати са в противоречие с нарушенията, които са установени с одитните доклади на ДКЕВР. Спасов припомни, че увеличението на цените и приходите на дружествата идва при висящи и неприключили процедури за отнемане на лиценз на трите ЕРП-та.