БЧК спасиха „бедстващи туристи” край язовир Дренов дол
БЧК спасиха „бедстващи туристи” край язовир Дренов дол / Иво Кирилов, Дарик

Национално учение за действие при бедствия се проведе на територията на язовир Дренов дол, община Кюстендил. В учението участваха 130 доброволци и служители на БЧК от 19 области на страната, както и представители на Червения кръст от Румъния и Македония.

 

 

Днес бяха направени демонстративни спасителни действия с екипи от Единната спасителна система на страната по оказване на помощ на пострадали от наводнения. Бе разиграна ситуация при която вследствие на многото паднал дъжд се е получило наводнение и е пострадал къмпинг намиращ се в близост до язовир Дренов дол. С лодки бе извършена евакуация на пострадалите, оказана им бе първа помощ и психосоциална подкрепа.

„Целта на учението е да се подобри взаимодействието между отделните екипи в системата на БЧК, както и координацията с екипите на Единната спасителна система. При досегашните кризи, които се получиха в страната най- честата причина, за това да има жертви и пострадали е, че те не изпълняваха указанията на компетентните органи, когато бе подаден сигнал за евакуация. От друга страна, когато ставаше критично,бе много по-трудно да бъдат евакуирани, както стана в Мизия. Нужно е общините също да правят обучения при подобни ситуации, както и да се заделят средства за подпомагане на населението при подобни кризи. Системата в България работи, но всички трябва да се подобрим в работата си”, каза ръководителят на обучението и директорът на дирекция „Мениджмънт на бедствията” към БЧК Ясен Сливенски.

 


„Тази година бе върха на катаклизмите в страната ни. Започна се с Бисер, мина се през Варна, Добрич и сега в Мизия. Това са ситуации трудни за цялото ни общество. Тези доброволци тук, бяха на всяко едно от тези места. Около 2 млн. лв. бяха събрани помощи за пострадалите от наводненията. Друга трудност в момента пред България и за която ще помагат нашите доброволци са бежанците, които в момента са около 7000 души”, заяви генералният директор на БЧК доц. д-р Красимир Гигов.

 


През 5-дневното обучение доброволците от БЧК ще повишат знанията и практическите умения си за незабавна и адекватна реакция по оказване на помощ на пострадали, ще бъде направен обмен на добри практики на различните екипи, както и логистика и организиране на подпомагане на населението. Участници в учението освен БЧК бяха и екипи от Единната спасителна система за реакция при бедствия на България от РД ПБЗН, ОД МВР, Спешна помощ и други.