Проруските бунтовници изтеглят тежката артилерия от фронтовата линия в Източна Украйна
Проруските бунтовници изтеглят тежката артилерия от фронтовата линия в Източна Украйна / снимка: БГНЕС, архив

Украинските правителствени войски и проруските бунтовници са започнали да изтеглят тежката си артилерия от фронтовата линия в Източна Украйна, съобщи военният говорител Андрий Лисенко, цитиран от АП.

„През последните 24 часа двама войници бяха убити и двама - ранени”, допълни той на пресконференция в Киев. Тези загуби за украинската армия, с които броят на загиналите военни достигна 39 от влизането в сила на примирието на 5 септември, показват колко е нестабилно постигнатото примирие, отбелязва АФП.

Украинската армия посочи, че е започнала да прилага 9-те точки от меморандума от Минск, подписан от Киев и бунтовниците. Той предвижда създаването на 30-километрова буферна зона по фронтовата линия, забрана за полети над регионите, контролирани от сепаратистите и изтегляне на артилериите на двата лагера. Днес примирието като цяло се спазва от двете страни, но боевете не са напълно прекратени.

В бунтовническия бастион Донецк тази сутрин имаше ограничени престрелки, но ситуацията там е по-спокойна от преди и през последните дни намаля броят на убити при бомбардировки цивилни, отбеляза АФП.

Междувременно руският постоянен представител в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) Андрей Келин съобщи, че зоната за сигурност в Източна Украйна ще бъде разделена на пет участъка, които ще се наблюдават от около 350 сътрудници на организацията, предава ИТАР-ТАСС.

В Луганск и Донецк ще работят по 90-100 наблюдатели, а в Краматорск, Мариупол и Антрацит - по 50, уточни Келин. Параметрите на зоната за сигурност бяха съгласувани на 19 септември в Минск на заседание на контактната група за Украйна, включваща представители на Киев, ОССЕ, Русия и на т.нар. Донецка и Луганска народна република. Те се съдържат в меморандума за изпълнение на протокола от консултациите на групата от 5 септември относно прилагането на мирния план в Източна Украйна.

Германия е готова да изпрати в Украйна до 10 военни безпилотни самолета и 100 души персонал за нуждите на наблюдателската мисия на ОССЕ, съобщи още Келин.

Източник: БТА