В България все още трябва да се говори за свобода, смята Рушен Риза
В България все още трябва да се говори за свобода, смята Рушен Риза / netinfo

В България все още трябва да се говори за свобода,заяви в интервю за Дарик зам.-председателят на ДПС и водач на листата на движението в Добричка област Рушен Риза. Той коментира декларираните намерения на останалите основни политически сили да не се коалират с ДПС и да оставят партията извън управлението на страната, амбициите на движението за предстоящия вот и основните послания на партията в Добрички регион. Рушен Риза коментира и срещата с турският президент Реджеп Тайип Ердоган, в която е участвал заедно с лидера на ДПС Лютви Местан и кандидатите за депутати Хюсеин Хафъзов и Шабанали Ахмед.

Да започнем разговора с актуалната тема - срещата с турския президент.

Съвсем естествено е една от големите политически партии в България да се среща и с държавни лидери на съседни държави. Ние поискахме тази среща още миналата година, но така се случи, че сега получихме датата за среща. Това наистина съвпадна с предизборната кампания, но за изборите почти не сме говорили, само казахме, че ние ще се представим достойно и този път. А иначе говорихме за развитието на добросъседските взаимоотношения между двете държави, такива каквито трябва да бъдат. Все пак ние сме били част от коалиционното управление на България и е съвсем нормално да имаме отношение по доста от темите. Декларирахме, че сме готови за диалог.

Доскоро се говореше, че добри връзки с партията на Ердоган поддържа вашият конкурент Народна партия „Свобода и достойнство”, която сега е в Реформаторския блок. Измествате ли ги?

Не, не бих казал. Нормално е и ГЕРБ, и БСП да имат добри взаимоотношения, както и ние, както и всяка друга политическа партия. Ние никого не изместваме, просто тази липса на диалог не беше нормална и се радваме, че ще имаме диалог с ръководството на съседната държава.

Много от политическите партии вече изразиха позиция, че на ДПС му е време да си почине от властта. Коментирайте, моля!

За съжаление, преди избори винаги избуява анти-ДПС реториката. За мен тяхната единствената цел е да създадат напрежение срещу ДПС и по този начин да се обърнат към националистически настроените гласоподаватели. Не виждам нищо конструктивно в това. По-добре да кажем на хората какво бихме направили, когато сме на власт, а не с кого ще бъдем или няма да бъдем. Пък и нека видим кой ще прескочи бариерата, може би имат проблем с четирипроцентовата бариера, затова търсят свободна ниша в националистическото пространство. Това за една нормална държава не е позитивно.

А вашите прогнози какви са, ДПС след изборите къде ще бъде?

Да се надяваме,че ще е в парламента...

...а в изпълнителната власт ?

Нека да видим изборните резултати, но още с изявлението на нашия председател, с което се сложи точка на предишното управление, ние показахме, че сме принципна партия.Не сме на всяка цена за властта. Ако се получи такава конфигурация, при която можем да бъдем полезни на гражданите на България, да сме конструктивни в политическия диалог, ние бихме участвали в едно следващо управление, но не на всяка цена. Трябва все пак да има някакви принципи, въз основа на тях да се води диалог с тези, които спечелят изборите и тогава ще видим.

Започнахте предизборната си кампания под мотото „Свободата е в теб”, стига ли това послание до избирателите ви?

Според мен в България все още трябва да се говори за свобода, защото все още има забрани, табута и се робува на някои предразсъдъци. В страна членка на Европейския съюз да не можеш да говориш майчиния си език, е едно послание към хората, че все още трябва да си търсят свободата. Ние, като може би най-либералната партия, има какво да дадем на държавата в това отношение. Свободата на избор, свободата на самоопределение, свободата на решение - тези свободи се събират може би в една точка с номер 18, бюлетина №18 – ДПС.

Като казахте свободата да говориш майчин език, имахте предвид по време на  предизборната кампания?

Да, най-вече в предизборна кампания, защото наистина не е нормално председателят на третата политическа партия в България да е глобен за това, че е говорил на майчиния си език, дори да е в предизборна кампания.

Много от противниците на идеята да се позволи предизборна пропаганда на майчин език казват, че всеки български гражданин трябва да знае добре  официалния език на страната.

Естествено и това е задължително, все пак имаме задължително образование. Но предполагам, че г-н Местан знае добре български език, за да бъде обвиняван за това. Наистина не е нормално един политически лидер да получава глоби за това, че говори на майчиния си език в 21 век, в страна членка на Европейския съюз от 7 години. В това отношение нещата трябва да се преразгледат.

Има и друго. Мои братя, мои приятели, които носят турско-арабски имена, при постъпване на работа все още чувстват, че са пренебрегвани. И действително, ако ДПС не е на власт ние не виждаме назначения на хора с имена като Ахмед, Мехмед или Зейнеб. Затова ДПС е гарант, че България ще трябва да преодолее тази скрита дискриминация. Аз, като представител на малцинството, също имам това чувство, че ако я няма нашата партия няма да се реализирам като специалист в България. Кандидатствал съм едно време на достатъчно работи, но не съм назначаван, все се оказваше, че нещо ми липсва, а може би причината е, че се казвам Рушен. Това трябва да се преодолее. Всички хора, които имат достатъчно знания, трябва да имат шанс за развитие. Не може, когато ДПС е на власт да съумяваме да назначим хора от малцинствата, а когато дойде друг те да бъдат уволнявани. Смятам това за безпринципно. Да, който не е кадърен нека да бъде уволнен, но не можем да приемем априори, че всички са некадърни. По времето на ГЕРБ на един директорски пост в цялата държава нямаше човек с турско-арабско име. Това нормално ли е? Значи всички са некадърни. Не приемам това и ще се боря да се промени.

Да поговорим за амбициите ви в региона по отношение на изборния резултат.

Пожелавам успех на всички наши опоненти, рингът е свободен всеки да се бори за гласове. Ние ще се постараем тази година да постигнем най-висок резултат в района от всички избори досега. Целта ни е 15000 - 15500 гласа. Нека и другите да си изкарат гласовете.

Листата ви е съставена от предимно млади хора, прави впечатление. Умишлено ли е търсено това подмладяване?

Ако погледнем и на национално ниво, почти всички членове от ръководството на Младежката ни организация са на избираеми места в листите. Тук зам.-председателят на националното ръководство на Младежката ни структура Мустафа Ахмедов е втори в листата. Сред кандидат-депутатите ни има жени, има представители и на татарите, и на ромите. Включили сме максимално богата палитра от етноси и естествено млади хора, които да имат възможност да се развиват. Това е ДПС.

Какви са регионалните ви послания по време на предизборните срещи и дали са базирани на досегашния ви опит като народен представител от региона?

Така се случва, че първия път за три месеца бях народен представител от този регион, а втория път за една година и не мисля, че това е достатъчно време, за да реализираме всичките си цели. Все пак благодарение на правителствената инвестиционна програма сме успели да направим пътища в Бенковски, Жегларци, Зърнево. Сега ще се изграждат спортни площадки в Божурово, Соколово, Крушари. Община Крушари е единствената ДПС-община, където за последните две години има над 11-12 млн. инвестиции. Така, че ние работим за региона.

Отделно от това знаете, че в нашата национална програма е заложено от следващия програмен период най-малките земеделски производители, които обработват по 5,6 до 10 декара земя да получават по 1250 евро. Чуват се приказки, че правителството иска да промени това. Аз имам апел то да не се променя, за да може както големите арендатори, така и малките земеделски производители да си получат полагаемото от евросубсидиите. Ние ще се борим за това.

Устройва ли ви датата на изборите. Тя съвпада с голям мюсюлмански празник.


Спорно е, дори ние в ДПС спорихме дали тази дата е добра или не. Но да се надяваме, че ще е успешна, защото Байрама е свещен празник на мюсюлманите и аз се надявам той да е успешен и за ДПС.

Това, че изборите съвпадат с празника може би ще доведе много изселници на гости  в региона, които също ще гласуват в подкрепа на вашата партия.

Разговаряли сме с общинските структури на тази тема. Според тях на Курбан Байрам около 1000 души си идват в родните места. Предполагам, че пак ще дойдат толкова, но от друга страна тези хора имат възможност да гласуват и в избирателните секции в чужбина. Така че според мен няма голямо значение дали са в България или ще гласуват в чужбина. Който дойде обаче е добре дошъл.

Не се ли страхувате, че част от избирателите на ДПС ще се насочат към листата на Реформаторския блок. Водач на листата е Билгин Якубов - представител на Народна партия "Свобода и достойнство".

В началото казах, че пожелавам успех на всички партии, да водим една толерантна кампания, да имаме уважение един към друг. Те ще се борят за гласове и ние също, пък каквото каже народът. Ще се преброим, като отворим избирателните кутии накрая.

15 500 гласа колко мандата означава?

Зависи от общия резултат на партията и от това колко гласове от чужбина - от Европа  и Америка ще дойдат. Аз се надявам да са два, такъв подарък на Байрама ще приема с радост, с кеф бих казал.