Общината удължава срока на разрешителните за такситата?
Общината удължава срока на разрешителните за такситата? / снимка: Sofia Photo Agency, архив

От 2 на 3 години да бъде променен срокът на разрешителните за таксиметрова дейност, които община Варна издава. Това предложение отправя кметът Иван Портних до съветниците от комисията по транспорт към местния парламент.

Към днешна дата разрешителните са с валидност 2 години. Промяната в срока се налага заради приетите през юли т.г. промени в Закона за автомобилните превози. Според норматива, срокът на валидност на разрешенията за таксиметров превоз на пътници трябва да е не по-кратък от 3 години, а таксиметрови услуги могат да се извършват от коли на възраст до 15 години от датата на първата им регистрация.

Според предложението на кметската администрация, за автомобили, за които през 3-годишния период изтичат 15 години от датата на първата им регистрация, срокът на валидност на разрешителните ще бъде до датата, на която се достига допустимата възраст за извършване на таксиметрови услуги.

На заседанието на транспортната комисия днес ще бъде разгледано и предложение от водачи на жълти коли за изграждане на таксиметрова стоянка с две места на бул."Владислав Варненчик" 2, пред Военноморския клуб. На посоченото място има така нарчен „джоб", който не се използва от други транспортни средства, обясняват в предложението си шофьорите. Според тях, евентуалното паркиране на таксита там не би затруднило нормалното функциониране на намиращата се в близост автобусна спирка, както и не би попречило на движението по булеварда.

Заседанието на постоянната комисия „Транспорт" е насрочено за четвъртък от 9,30 часа.