Около 60 000 души до момента са  участвали в допитването на АБВ
Около 60 000 души до момента са участвали в допитването на АБВ / DarikNews.bg

Близо 60 000 души са участвали до този момент в допитването, което АБВ организира за промени в политическата система и начина на управление на страната. Това обяви президентът и лидер на партията Георги Първанов в Стара Загора, където представи водачът на листата за предстоящите избори - ректорът на Тракийския университет проф. Иван Станков.

Най-голяма подкрепа от участващите в допитването са получили идеите за намаляване на партийните субсидии, както и въвеждането на смесена избирателна система. Освен това хората са подкрепили промяната в държавното устройство и преминаването към президентска република, обясни Георги Първанов.

„Разбира се, не крия че получихме и много въпроси. Най-често ни задават въпроса не се притесняваме, че от преминаването към президентска република може да се възползва някой не толкова достоен кандидат. Аз обаче съм убеден, че когато знаят, че човекът за когото гласуват е с толкова власт, българите ще се концентрират и ще направят правилния избор", коментира Георги Първанов.

Президентът разкри, че с помощта на водача на листата в Стара Загора проф. Станков и експерти партията подготвя „Програма за развитие на българското село". „Тя ще предложи цялостна визия за възраждането му - не само по отношение на земеделие и животновъдство, но и в духовен аспект чрез читалища и училища.

Надявам се предстоящата предизборна кампания да бъде сблъсък на идеи, за да изложим вижданията си по този и останалите въпроси. Имам обаче усещането, че няма да се получи", коментира още Георги Първанов.

Като основни опоненти на партията си той очерта ГЕРБ, а останалите политичесски сили определи като конкуренти. Президентът прогнози четворна коалиция в управлението след изборите на 5 октомври - на преден план ГЕРБ и Реформаторския блок, а зад тях ДПС и България без цензура.

„„Декларацията на Реформаторския блок е стремеж да демонстрира еманципация по отношение на ГЕРБ. Ясно е, че те работят за едно бъдещо партньорство, но осъзнават, че свързването им с ГЕРБ преди изборите ще им отнеме гласове. Много от техните избиратели не искат да се повтори модела Борисов-Цветанов", обясни Първанов.

„Поставянето на ултиматуми не звучи демократично, кой ще е премиер зависи от избирателя. Аз искам правителство, което е силно с експертния си състав и е ясно с политическата си отговорност", коментира лидерът на АБВ.