Сигнал за изхвърлени мъртви животни в р.Стара река се оказа фалшив
Сигнал за изхвърлени мъртви животни в р.Стара река се оказа фалшив / снимка: БГНЕС, архив

Фалшив сигнал за изхвърлени умрели животни е получен в Областния съвет по сигурност в Търговище по линия на тел. 112. Към 2.30 ч. тази нощ е регистрирано анонимно обаждане на спешния телефон, в което се твърди, че в района на селата Стеврек, Равно село и Черна вода се изхвърлят мъртви овце в Стара река.

Незабавно е разпоредена проверка с участието на Областните дирекции на МВР, „Безопасност на храните”, ангажираните по Национална програма „Сигурност”, екоинспекцията от Шумен и Областната администрация в Търговище.

След няколкочасов обход по поречието беше установено, че няма изхвърлени животни и сигналът не отговаря на истината. Бяха проведени разговори с жители на селата, животновъди и кметове за установяване нивата на заболяемост от „син език” и смъртността в домашните ферми.

От полицията правят проверка по случая и ще наложат административна санкция на подателя на сигнала, който е установен. По закон той може да получи глоба от 2000 до 5000 лв. за невярно обаждане на спешната линия.

ОДБХ припомнят, че изхвърляното на умрели животни е забранено. За всеки случай трябва да се информират ветеринарните служби. При възможност животинските трупове се извозват за унищожаване в екарисаж или се загробват в специални ями.  Нарушителите подлежат на санкция от 500 до 1500 лв.

В село Стеврек има такава стара яма, която се използва и към момента. Същата процедура се спазва и в околните села, увериха кметовете от района.