Министър Ангелкова: ЖП надлезът в Димитровград да е готов до края на октомври
Министър Ангелкова: ЖП надлезът в Димитровград да е готов до края на октомври / DarikNews
Министър Ангелкова: ЖП надлезът в Димитровград да е готов до края на октомври
74373
Министър Ангелкова: ЖП надлезът в Димитровград да е готов до края на октомври
  • Министър Ангелкова: ЖП надлезът в Димитровград да е готов до края на октомври

Актуализирана програма за завършване на жп надлеза в Димитровград до края на октомври поиска при посещението си днес в града министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова. Тя инспектира строителните дейности по проекта за модернизиране на трасето Първомай – Свиленград, като посети гарата в Димитровград, строежа на надлеза и пасарелката до Неделен пазар.

Министър Ангелкова ЖП надлезът в Димитровград да е готов до края на октомври
netinfo

Проектът „Електрификация и реконструкция на железопътна линия Пловдив-Свиленград по коридори IV и IX, фаза 2: Първомай - Свиленград” се финансира по Оперативна програма „Транспорт“ 2007 – 2013 г. и трябва да приключи през 2015 г. Той е с особена история, тъй като стартира още в далечната 2007 г. по програма ИСПА. През 2012 г. са сключени договорите с изпълнителите по ОП „Транспорт”. Поради дългата си история е класифициран, като рисков. 419 млн. лв. е стойността му, включително тягови подстанции и системи за сигнализация и телекомуникация. До края на тази година няма риск от загуба на средства по ОП „Транспорт”, категорична бе министър Николина Ангелкова в Димитровград. Тя увери, че изграждането на надлез в село Сталево е включено в проекта и в момента се уточнява финансирането му. Проблемът пред нея поставиха председателят на местния парламент Стефан Димитров и кметът на с. Сталево. Кметът на общината Иво Димов засегне темата също с дългосрочна история за Водната кула, която общината вече близо 10 години се опитва да придобие, тъй като е собственост на железниците. Че това ще се случи, увери министър Ангелкова. Сред важните за общината въпроси е и приключването на ремонтните работи в подлеза, който към момента е затворен. Очаква се да бъде отново достъпен в средата на септември, преди старта на новата учебна година, увериха изпълнителите.

Министър Ангелкова ЖП надлезът в Димитровград да е готов до края на октомври
netinfo

След приключване на ремонтните дейности и по самата гара, разположена в централната част на града, пространствата пред нея да бъдат облагородени догодина, потвърди ангажимента на общината кметът й Иво Димов.

Жп гара Димитровград е най-голямата, включена в обхвата на проекта Първомай – Свиленград. Гарата е разделена на два строителни етапа – северен и южен. Работата по първия е достигнала 80% изпълнение и три коловоза са въведени в експлоатация. Очаква се в началото на следващата година гарата да бъде напълно завършена. Обектът е част от позиция 1 Димитровград – Харманли, строителството на която възлиза на над 142 млн. лв. без ДДС (с 10% непредвидени разходи). Физическото изпълнение се оценява на около 60%. Между Димитровград и жп гара Нова надежда има изградена и пусната в експлоатация близо 3.5 км жп линия, а до края на годината ще бъдат завършени още 10 км.

По позиция 2 Харманли – Свиленград бе направен оглед на жп мостовете при река Марица, положеният нов железен път и контактна мрежа. Стойността на договора за строителство е над 122 млн. лв. без ДДС (с 10% непредвидени разходи), а общото физическо изпълнение е около 45%.

 

Третата позиция, обхваща изграждането на тягови подстанции в Симеоновград и Свиленград и разширение на съществуващата в Димитровград. Министър Николина Ангелкова инспектира строителните дейности по тях, като подчерта, че изпълнителят трябва да положи всички усилия за ускоряване на работата.

 

 

Министър Ангелкова ЖП надлезът в Димитровград да е готов до края на октомври
netinfo

Какво каза в Димитровград министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова, проблемите, които поставиха кметът Иво Димов и председателят на общинския съвет Стефан Димитров и презентация за хода на строителните работи чуйте в приложения файл.