Специалистът: Няма опасност да се „скъса” стената на яз. „Боровица”
Специалистът: Няма опасност да се „скъса” стената на яз. „Боровица” / netinfo

Няма потенциална опасност  да „се скъса“ стената на язовир „Боровица“, заяви бившият директор на ВиК-дружеството в Кърджали инж. Славчо Славков. Това са апокалиптични картини, които  целят да се отклони вниманието от  същинския проблем – замърсяването на питейната вода, от което са потърпевши жителите на Кърджали, Момчилград и околните села.  Затлачването на язовира с дървесна маса не може да причини замътване на водата, категоричен е Славков.

Преливникът на яз. „Боровица“ е оразмерен да поеме  висока вълна с преливна височина 2,5 м, а в момента на бедствието тя е била около метър, така че няма никакъв риск от задръстване, уверява специалистът. Подобни случаи не са прецедент и е подсъдимо да се всява паника у хората, че стената ще се деформира и ще бъде застрашена сигурността на населението, твърди Славков.

По думите му в близо 30-годишната експлоатация на язовира е имало и други случаи на повишаване мътността на водата, но ситуацията е била овладявана с помощта на използваните досега реагенти за пречистване. При настоящата висока степен на замътване, изпробваният нов реагент за пречистване очевидно не е ефективен.

Междувременно стана ясно, че няма затворени детски заведения в община Кърджали заради повишената мътност на питейната вода от 23 юли. От 11 детски градини в обласгния град работят 10, като едната е затворена за ремонт. Данните бяха оповестени на среща на директорките на предучилищни заведения, инициирана от Елисавета Кехайова, зам.- кмет по образование, култура и социални дейности, на която присъстваха също управителят на Домашен социален патронаж, експерти от РЗИ Кърджали.  

Участниците в срещата бяха информирани, че от днес „ВиК” Кърджали са започнали масирана дезинфекция на водопроводната мрежа. „След дезинфекцията отново ще се вземат проби за микробиологичен анализ, а резултатите от тях ще бъдат известни след 48 часа, т. е. след обяд на 1 август. Едва тогава и след подписан общ протокол между Водното дружество и РЗИ ще бъдат уведомени всички потребители за качеството на водата и нейната годност за пиене и готвене. В момента тя може да се използва само за битови нужди”, подчерта Росица Иванова от РЗИ.

Справка сочи, че в Инфекциозно отделение на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски” Кърджали в момента няма завишение на регистрирани случаи на стомашно- чревни заболявания през последните дни.