Коментари след оставката на кабинета „Орешарски
Коментари след оставката на кабинета „Орешарски / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Коментари след оставката на кабинета „Орешарски"
73997
Коментари след оставката на кабинета „Орешарски"
  • Коментари след оставката на кабинета „Орешарски"

Очаквано - след гласуването на оставката на кабинета „Орешарски" политиците за пореден път се обвиниха кой е виновен за падането на правителството и защо се стигна дотук.

От БСП обвиниха ДПС за оставката на кабинета. От ДПС пък се защитиха, че не носят вината за сваленото доверие на избирателите към кабинета. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обвини всички, че това е една закъсняла оставка.

Социалистът Антон Кутев отново заяви, че пресконференцията на ДПС е предопределила оставката на кабинета.

Кутев сподели още, че е „ужасен от бъдеща коалиция с ДПС: „Според мен решаващото действие накрая се оказа, че е на ДПС с този ход. Очевидно беше, че след евроизборите има друга ситуация в държавата и беше очевидно, че опитът на БСП да преформулира правителството в друга политическа формула се оказа неуспешен. В опита да се засили партийната и политическата част на правителството спрямо експертната. Там, според мен, се получи разминаването и от там дойде пресконференцията на Местан. Лично аз съм ужасен от идеята да се участва в коалиция с ДПС. За мен беше много трудно да се работи с Движението през тази една година".

Лидерът на ДПС Лютви Местан отмести фокуса на обвиненията и прехвърли вината: „Понеже този ден, 24 юли, се свързва с един друг четвъртък, в който ние изразихме своята политическа оценка и анализ на ситуацията след европейските избори, съм длъжен да кажа. Кабинетът не си отива заради пресконференцията на ДПС в четвъртък. Би било твърде жалко да продължават анализите на тема: ДПС ли реши съдбата на кабинета - не!"

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира, че неговата партия ще се бори за спечелване на 121 депутатски мандата на предстоящите избори и се самономинира за бъдещ премиер: „Ние не сме сигурни дали ще се направи следващо правителство. От това, което декларираме ние, от това, което искат нашите избиратели - по никакъв начин да не се коалираме с БСП и ДПС. Чувам какво казват колегите от БСП - никога с ГЕРБ, никога повече с ДПС. В един момент може да се окаже, че след парламентарните избори нямаме правителство. При тази омраза и конфронтация не е сигурно. По никакъв начин тези хора не са разбрали какво са сгрешили. Ако не си ги направят и през тези три месеца, можем да изпаднем в още по-тежка ситуация зимата".

Лидерът на Атака Волен Сидеров не дойде днес в парламента, тъй като е на обиколка в страната.

В Силистра националистът коментира, че няма разлика между кабинета „Орешарски" и кабинета „Борисов", защото те са водили една и съща колониална политика.