Започва разследване за военни престъпления в ивицата Газа
Започва разследване за военни престъпления в ивицата Газа / снимка: БГНЕС

Съветът на ООН за правата на човека реши да започне международно разследване на евентуални нарушения на човешките права и военни престъпления, които може би са извършени по време на израелската военна офанзива в ивицата Газа.

Решението е част от резолюция, внесена от Палестина, която бе приета от 47-членния Съвет на извънредно заседание днес с мнозинство от гласовете предимно на арабски, мюсюлмански и развиващи се страни, докато повечето западни страни се въздържаха, предаде ДПА.

Резолюцията бе приета с 29 гласа "за", 1 против (САЩ) и 17 въздържали се (включително членове на ЕС), предаде Ройтерс. Американският представител в Съвета Кийт Харпър заяви, че "САЩ работят усилено за постигането на незабавно прекратяване на бойните действия, но тази резолюция няма да помогне".

Всички европейски страни, присъстващи в Съвета, сред които Франция, Германия и Великобритания, се въздържаха, както и Япония, предаде Франс прес.

По-рано днес в Париж министърът на външните работи Лоран Фабиюс заяви, че Франция "няма да скъса с традиционната си позиция" и ще се въздържи при гласуването на резолюцията, изискваща международна защита на палестинците и спешното създаването на независима международна комисия, която да разследва за евентуални нарушения на човешките права израелската офанзива, предаде Франс прес.

"Традиционната позиция на Франция е: Няма да има мир, докато сигурността на Израел не бъде гарантирана и докато правата на палестинците не бъдат признати", напомни той пред Националното събрание.

Източник: БТА